Warna Warni Kehidupan - Spring Time!!!!

Pada saat orang-orang di Malaysia sedang sibuk menghadiri rumah terbuka, kami pula sibuk duk tengok bunga-bunga yang sedang mekar.. yesss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! akhirnya musim bunga sudah tiba.

Kejadian berlaku di Auckland Botanic Garden (10 September 2011), tapikan ada satu insiden tu yang buat aku geram sesangat (geram sokmo aku ni... hehe), ye ler mana tak geramnya, ada ler seorang minah salleh tu (dalam 40an kot) bawa tiga ekor anjing bersamanya... pastu kami ni punyalah baik hati bagi laluan pada dia (sebenarnya takut anjing pun ye), pastu yang buat aku hot boleh ke dia kata dengan nada ala-ala perli "Oh! My god, these stupid people afraid of dog.. ". Nasib baik aku dengar sipi-sipi, anak aku yang di belakang ler duk ngadu apa yang minah tu cakap sepenuhnya. Kata cik hubby "Nasib baik abah tak berapa dengar, kalau tak nak juga patah balik"..... hahaha, garang juga laki aku ni ek.

Kadang-kadang duduk negara asing ni memang sangat-sangat menguji kesabaran, maklumlah dunia yang asing bagi kita... so segalanya kalau boleh terpaksa akur walaupun kadangkala hati memberontak, contohnya baru-baru ni sedang aku memandu kereta sendirian ada ler remaja ni nak menyelit depan aku, tapi aku tak perasan.. pastu boleh dia buka tingkap dan jerit "You fucking bitch!"... mak oiii, masa tu rasa nak je keluar tampar muka seorang-seorang, dah ler masa tu jalan tengah sesak, mesti ramai yang dengar. 

Tarik nafas panjang aku dengan insiden tu. Satu lagi kejadian pada tahun lepas, ketika traffic light sedang merah, ada ler satu kereta ni pecut dengan laju untuk belok ke kanan dan semasa mereka nak membelok sempat lagi orang-orang yang otaknya letak di lutut ni baling telur kat kereta kami, rasanya ada dalam tiga biji kot, nasib baik telur kalau bom tak ke naya. Memang ler kalau ikut hati rasa macam nak kejar jer kereta tu, tapi bila difikirkan semula, hati terus berkata "takpelah kami ni hanya menumpang di negara orang"... mood sedih ler pulok... :).

Aik.. apa daaaaaa aku membebel ni, tajuk lain isi karangan lain....hahaha... Oklah berbalik pada tajuk di atas, meh ler layan gambar kami di taman bunga ni.... zassssssssssssssss.

Daunnya takde.. bunga semata-mata.


Kelopak bunga yang berguguran, wangi sangat kat sini (ada macam aksi hindustan tak..ahakssss)

Ni bukan bunga BERSIH ye.


Sama warna dengan tudung aku :)


Kami (cik hubby ni payah sikit nak bergambar dengan bunga, taknak jadi Mat Bunga katanya... hahaha)

Baunya macam bunga kemboja

Pink kaler.

Poyos... wakakakaka



Inilah coretan anak rantau untuk dikongsi bersama, tentang warna-warni kehidupan yang dilalui di sini. Tidak semuanya indah dan tidak semuanya sedih.... apa-apapun kehidupan perlu diteruskan.. Insya Allah.




Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

31 comments:

kakcik said...

Cantiknya gambo... indahnya pemandangan. :)

en_me said...

nanti bawak balik pokok2 bunga tu tanam kat masai boleehhh.. ehehe

al-lavendari said...

cantiknya bunga2 tu dan juga pelakon2 tambahannya .. hehe

sabarlah .. kat sini pun kadang2 pakngah juga rasa macam duduk di negara orang.

sedap lagu latar !

mekchu said...

aduhaiiiiii... cantiknya suasana bunga2 tu.. macam2 kaler... teringin nak depa kan tangan sambil tutup mata sambil sedut udara dalam2...

MiYOKO SuKi said...

cntik sesangat...

selalu jugak, bile jln2, terberenti sebb nk bg laluan kpd anjing dan tuan anjing...tkt jugakkk...tambah2 lg yg big black dog....

tp, nsb baik, dorang sume ok je....takde yg perli2 lg...hehehe

syieda_joy said...

canteknye pemandangan kt sane..lau syieda dapat g sane nak bgambar sampai pengsan.. ^_^

sabar tau akak.. adat hidup di perantauan..

cemomoi said...

mat saleh pon perangai orang tak bertamadun?

argh! syok betui tengok aksi hdendostan ... teringat g ostolia dulu, bunga baru je nak kluo pantang ada yang lain pada warna ijo, nak aje bergambo...

Lana~Bulu said...

memang cantik..bunga2 tu kan..memang MAHA hebat Penciptanya..
SubhanaAllah..
Jgn lupa..walaupun kononnya orang tak hitam ni bersih dan berdisiplin tapi depa juga manusia biasa.. penyangak pun ramai ..
Bersabar tu sangat baik Mak Su kan..Tahniah kerana berjaya.. mengatasi cubaan dari NYA..
ignore kan je yg sewaktu dgn nya tu..tak rugi walaupun sekupang..

ZaNa aDieyZa said...

cantiknya pemandangan kat sana.. untung kak nida dapat rasa suasana kat sana kan..

berada kat negara org mmg perlukan kita lebih banyak bersabar yer kak.. hope akk terus bersabar dgn karenah orang dekat sana yer..

Ena said...

terpaksa sabar je la ye kak.. huhuhu..



pemandangan yg sangat cantik.... jels ni.. ;P

Zaitun said...

Kat negara kita pun ada samseng jalanan.

Cantiknya bunga2 tu...bila lah agaknya kak Zai nak tengok betul2.

♥MAMASYAZA♥ said...

cantiknya pemandangan kat sana, bestkan.

tapi bab kena kutuk ngan mat saleh tu yg tak tahan...mmg geram gila dengar

sonata anak kancil said...

sangat cantik bunga2 itu ! farahin dok cite bukan main lagi...tak tahu lagi bila boleh ke NZ - harap2 boleh sempat jumpa

Lady Lavender said...

bestnya nida..(kita ni nest sokmo kalo tengok gambar2 nida heehe). kat sini spring tak meriah sgt dgn bunga-bungaan.

p/s: so far kat sini tak terkena lagi org2 sini berkasar dgn kita walopun sometimes terasa diri ini menumpang dibumi mereka (memang menumpang pun)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

cantek nye...
posing abes akak...
heee...

Hamizah said...

hapir sama n3 kita rupanya..spring n anjing..hehe

*∽ IZAN ∽* said...

uikss... terur nye mentality rakyat diaorang.. keja nak makin orang jekk..

Cam tu la duk negara orang.. seb baik la duk Jepun mentality derang ni ok.. pandai respek orang luar.. dan tak kecoh. paling2 yg tak minat buat tak amek port je huhu

SPRING..! bestt...! cuaca nyaman, permandangan cantekk.. bunga2 kembangg.. memang hilang stresss.. hehe. memang heavenn..! spring & autumn paling di tunggu2 tiap tahun eheheheh

HappyIrfa said...

kalau baca en3 Nida ni sedarlah saya bhw sikap yg kurang ajar ni kat mana2 negara pun ada tak semestinya kat Msia je..duk la kecoh kat paper konon pemandu m'sia kurang ajar..

saya pun kalau nampak anjing mmg laru dulu sebab walau jinak camner pun kena kita tak pasal2 kena samak.huhu..

nice pic dgn bunga2an itu :-)

Mario said...

mmg mat saleh ni kuang ajau kan...
tp lawa la time musim bunga ek...

Kak Rosaliza said...

assalam nida, nk buat mcm macam mana nasib perantau, tapi xpe gak dapat merasa duk di rantau org, sabar jelah nida, kat mesia pun ramai gak yg kurang ajar gitu heheh

Cantik musim bunga tu, warna warni,

Myra Jay said...

Wahhh bestnyer dikelilingi bunga-bungaan segar..

Myra suka sangat bunga hidup :)

siti murni said...

eii, kurang ajar nya dia tu...haih..nasib baik ingat tempat orang je kan kak nida...

siap golek-golek guling-guling atas kelopak bunga lagi yer kak nida & anak-anak..hehehe....posing je kak...jangan tak posing

junegenie said...

rindunya ngan korang semua!! best nya dh masuk spring... teringat dulu pun shukor dok suruh aku je bergambo ngan mountain lupin yang cantik tu.. rupa2nya dia pun sama gak takmo digelar mat bunga.. tah hape2 tah... huhuhu

Chik Na said...

boleh terbau keharuman bunga-buangaan tu :)

pak long said...

salam..
amboi meriahnyer...

Nisa Greennnpanda said...

isy2.. ade ke ptt mat2/minah salleh tue wat camtue.. aih, nsb baik la kak nida & famly sabo je.

wah, sgt lawa bunga2 nye!! ^_^

shaniza said...

salam..
Cantik sungguh ciptaan Allah..
tiba-tiba teringat satu lagu,
"biarkan bunga berkembang di atas tangkainya, janganlah dipetik sayang nantikan merana.."

Duduk negara org gitulah..tambah2 ng bukan Islam tp yg sedih ng Islam lg teruk cth Arab Saudi, kwn cakap pompuan tak boleh bebas jenjalan tok arab cekup tak balik2..haru.

Sunah Sakura said...

subhanallah...cantiknya kak!

Oyis said...

jeles! jeles! sini dh makin sejuk. tp itulah lumrah alam kan kak nida.

yg psl anjing tu saya slalu gak kena. mat saleh ni pntg betul kalo kita benci/takut ngan anjing dia. geram. susah nak gi park or carboot huhu

Belleza~ said...

gambar yang second, cool..... ^___^

wan nurul hezrina said...

chantek gambar=)sukalah tgk akak ngnn 3 putri..terbayang gambar nurul n anak2..