Apa?? Piala Dunia Rugbi!!!!!

Amboi... amboi... amboi, ni sejak bila pandai berugbi pulak ni???? Hahahaha, ye aku sedang kemaruk tengok rugbi laaa ni. Bukan sebab nak tengok badan sasa mereka (macam superman gitu, ada 6 packs lagi) tapi sebab aku dah terduduk di negara New Zealand ni maka nak tak nak terpaksa minat (tapi aku minat dengan ikhlas tau.. ngehngehngeh).

Kalau nak tahu sekarang ni di New Zealand sedang berlangsungnya Piala Dunia Rugbi (dunia ye bukan peringkat daerah ataupun mukim), jadi sempena piala dunia ni kami anak beranak tak mahu lepaskan peluang untuk menyaksikan secara live permainan ini (ini kali kedua aku menonton rugbi secara live). Hajat di hati mestilah nak tengok All Blacks beraksi, namun apakan daya tiket terlalu mahal yang amat.. so tengoklah perlawanan antara South Africa atau dikenali sebagai Springboks (antara pasukan terkuat dunia) menentang team dari Namibia. Tapi yang memusykilkan aku, bukankah negara Afrika dan Namibia tu ramai yang berkulit hitam? Tapi awat pemain-pemainnya 99% berkulit putih? (berapa banyak tanda soal daaaa).

Memang syok bangat ler jadi penonton dalam acara dunia begini, penyokong semuanya sporting paling syok bila part buat Mexican Waving... fuhhhhhh, memang gamatlah stadium tu. Kemudian, dah macam-macam rupa orang pun dapat ku lihat... ada yang berconteng muka, ada yang guna baldi sebagai helmet, ada yang berambut palsu ala-ala warna bendera yang disokong dan macam-macam lagilah.... nak tergelak pun ada tengok rupa mereka (macam joker...kahkahkah).

Apa-apapun jom layan gambar yang sempat kami snap ni, ops! Lupa nak habaq, South Africa menang menentang Namibia.


Anak-anak yang tak sabar-sabar nak pi stadium (dekat je dengan rumah.. jalan kaki pun boleh)

Depan stadium.

Salah satu budaya di sini, tarian dan tiupan (ntah apa benda nama alat tu) oleh orang Moari... Auwwww seksi gitewwwww.

Pasukan South Africa dan Namibia


Tu dia..

Mexican Waving.

Syok tengok rugbi ni.. sebenarnya taklah ganas mana.

Akak Azi dengan penyokong Namibia.

Saat mencemaskan, South Africa cuba buat try.

Syoknya kalau dapat kamera macam depa...:)

Kami yang tak sokong mana-mana (All Blacks je dalam hati...hehe)


Jom layan video HAKA oleh All Blacks pulak...




p/s: Kalau ditanya siapa pemain rugbi yang aku minat... jawapannya ialah Richie Mccaw dan Sonny Bill William.. gantang you...hahahahahahaha.

Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

23 comments:

kakcik said...

Kakcik tengok kat TV je (itu punn sesekali). Seksinya peniup 'trompet' tu, boleh pula dia masuk ke padang ya? :)

en_me said...

tengok lens photographer yg besar gedabak jadik jeless sehh.. ehehe

Lana~Bulu said...

haa haaa..maksu buat lawak laa..
yaya je..best! kalau dapat kamera lagu depa tu...hhmm.. bila dah dapat..mula merungut..nak kena bawak tongkat laa..berat laa..
nanti cik abang tak pasai2 yg nak kena mengurut pasai maksu lengoh tangan dan bahu..dok kilik kamera 'gedabak' tu...haaa

Hamizah said...

kenapa xconteng juga?bdk2 mestiteringin tu..

Mario said...

klu tak dpt camera mcm depa pun takpe...asalkan dpt kamera mcm sis amik ni...dah ok dah...

ZaNa aDieyZa said...

cerianya gmbr last tu kak nida.. happy family!!

zue said...

nengok bdn sasa apa salahnya...best tu :)

klu kzue mmg x larat nak pikul kamera yg best gedabak tu.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

best nye ade pengalaman nieh...

Nisa Greennnpanda said...

wah, syoknye Kak Nida dpt tgk live rugby.. sy nie nk tgk live football pun xpenah.. (coz xbrape minat, ngehehe..)

mekchu said...

akak, gmbr2 akak tu dah mcm profesional okeh.. dulu kan kak, saya suka sgt rugby ni since ramai senior2 ensem kat sekolah main rugby.. hehehe..

Sekamar Rindu said...

salam..

saya antara minat ragbi ni...akan lihat di astro..


untunglah puan leh tengok secara dekat..:)

Chik Na said...

teringat classmate yg kurus kering boleh jadi pemain rugbi sekolah ...

Zaitun said...

Seksinya kalaulah tertanggal hehehe....

Adinda Amy Sensei said...

hai kak nida....rindu lah..

Ismail N said...

syoknya dpt tgk rugby world cup... Kalau NZ tak mng gak di gelanggan sendiri mmg malang ler nasib mrk di World Cup.. adehhhh...

shaniza said...

Salam..
Penah juga tengok ragbi tapi peringkat sekolah je. Tentu seronok dpt tengok live dan kalau dpt autograf Sonny Bill William gamaknya tak tido malam pe?

tehr said...

pernah juga belajar main ragbi masa belajar dulu
tapi, payah je rasa
main bola lagi senang, pakai tendang je ke mana2
hehe

syieda_joy said...

akak? syieda ase nak kawen ngan suami yang kerja/beljar kt sane la.. =.=

mekchu said...

akak, jom la join contest saya tu..

sonata anak kancil said...

hanya pernah tengok perlawanan ragbi kat sekolah aje - ragbi budak2 sekolah...he3x...kita kat sini kdg2 tengok kat tv aje le

zahidah seran said...

hai nida..
seronok ye di rantau org..=)

Belleza~ said...

wah bestnya!

nak ikut!!! hahaha

wan nurul hezrina said...

seronok tgk family akak=)eh mmg seksilah org tuh!hehe ingatkan dia sesat tadi lupanya mmg budaya kt situ rupanya..anak2 akak semua gurl..so sweet=)