Ruang dan Luang

Sekarang ni idea nak menulis blog tengah beku. Tak tahu apa yang nak ditulis, kalau ada pun rasa macam malas je nak update n3. Nak tahu sebabnya, sebabnya anak2ku sekarang tengah kemaruk duk layan games kat facebook. Setiap hari kena buat perjanjian pukul berapa ibu boleh guna komputer.. hmmm, tak boleh lambat seminit mulalah semua duk merengek.. tension maaa.
Sabtu dan Ahad memang hari yang agak busy, weekend ler baru aku boleh jalan2 bersama anak2 dan hubby, weekday kalau boleh taknak kacau hubby, sebenarnya aku lagi suka kalau cik abangku itu pergi universiti dari pagi hingga ke malam. Bukannya apa, kalau kat rumah memang ramai tukang pengacaunya, nanti research ntah kemana, silap2 haribulan banyak kajian tentang tidur jer..hehe.

Biasanya pada hujung minggu, andai ada ruang masa inilah aktiviti-aktiviti kami untuk memenuhkan masa yang terluang (gambar terbaru)..layannnnn..

Picnic.. acara paling best sebab dapat makan macam2 jenis makanan

Dating.. walaupun dah tua, sesekali berdating tak salah kannnn..hehe
Bawa anak2 bermain di playground.. (sampai terjatuh2 Akak Azi punya ler syok sangat bermain)
Memanjakan si kecil kami..
(setakat ni kecik ler sebab yang kecik daripadanya belum ada lagi..:-) )

p/s: hidup ini hanyalah sementara, selagi nyawa dikandung badan, ciptalah sebanyak mana kenangan indah bersama keluarga tersayang, kerana kita tak tahu bila ajal akan menjemput kita... wallahualam (pesan seorang sahabat kepadaku suatu masa dahulu)



Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

36 comments:

kakcikseroja said...

Salam Nida...

sudah sepatutnya semakin berusia, kita semakin akrab dengan pasangan.. InsyaAllah, menghabiskan waktu sama2 ke jalan yang diredhoiNya. :)

berpiknik memang menyeronokkan terutama untuk anak2..

Hamizah said...

amboi..best juga beromantik atas krusi yang comel tu..

Ena said...

Heh3x.. siap wat perjanjian yer kak!..
Sonoknyer berpicnic.. memg nampak happy sgt kak.. ena pun suke lau dpt ber picnic bersama keluarge & kwn2..

cemomoi said...

ye betui...rebut lima waktu sebelum datangnya lima waktu, waktu senang sebelum datang masa susah, waktu sehat sebelum datang waktu sakit, waktu lapang sebelum datang time sibuk.. dua waktu lagi jangan lupa tanya kat kengkawan yang tengah bersenang-lenang tuh

HASNAH said...

Salam Nida, apa khabar?
Setuju sgt la tu..ciptakan kenangan indah agar hari2 yg berlalu begitu bermakna buat kita...

HASNAH said...

Salam Nida, apa khabar?
Setuju sgt la tu..ciptakan kenangan indah agar hari2 yg berlalu begitu bermakna buat kita...

Nurimo said...

Salam berlapik Nida,

Jangan cakap dah tua sebelum usianya.
Ana tengok muda ceria lagi.

Gambar atas kerusi romantiklah.Mungkin ingin menterjemahkan kasih sayang yang sentiasa mekar dan segar.

al-lavendari said...

1. saya dah baca entri 'baik punya projek'. keropok lekor tu rasanya ada tak macam keropok lekor di Malaysia.

1. sekarang suhu di sana berapa ya di waktu siang. agaknya tengah nyaman ..sebab tu boleh berkelah kan.

PALATABLE said...

Salam Nida...seronoknya dapat bersama keluarga tersayang tambah erat lagi...


http://treatntrick.blogspot.com

azieazah said...

Teramat setuju...

HARGAIlah setiap detik bersama keluarga, apatah lagi bila tercampak jauh di rantau orang, insan paling baik kita jaga dan kita dekati sudah tentu keluarga sendiri...

bukanlah duk di negara sendiri tak sayang, tapi suasana tentu sedikit berbeza, kan?

Kak Azie ni, selagi boleh nak bersama anak2, kalu boleh nak suap makan semua sbb tak puas dan rasa tak cukup2 masa dgn anak-anak..

nanti makin besar, depa makin jauhhh... hhuhuhu

azieazah said...

Nak tambah skit lagi...

kalaupun sibuk berebut laptop atau takda entry, at least boh jer gambar-gambar sahaja pun orait gak..

Kak Azie (and yg lain-lain juga rasanya) suker tengok pics dari Albany...

berkongsi pandangan dan tumpang gumbiraaaa!

ummumishkah said...

Datinglah yang eatkan kasih sayang.. :)

CuTeMiUt78 said...

wah.. seronok gitu.. memang kan.. semakin tua ni.. patutnya semakin akrab la kita ngan pasangan.. so klu blh hari2 dating berdua je.. eratkan lagi keromantikan tu..

Chik Na said...

sesekali memang bagus...dapat mengeratkan lagi kasih sayang each other

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam nida....bestnya dah tua2 pun still berdating lagi.....mmg patut jadi contoh nih...

maiyah said...

betul tu, kumpul sebyk mana kenanganresmshie

IRIS said...

Salam kak,

Wah. Best nya. Semakin berumur semakin mesra. Saya doakan kebahagiaan akak.

Amin

Ummu Ammar said...

Nida..

Sebenarnaya lagi berusia, lagi perlu kita berdating dgn pasangan..menguatkan lagi kasih sayang..terutama bg pasangan bermasalah dan sudah pudar kasih sayang antara mrk...

Nana said...

kak bab dating tu kan..xkira tua ke muda.saya klw bole nk smpai tua pon feeling2 rs mcm zaman2 mude heheh...

Nadiah Sidek said...

research pasal tidur??? hehe. kalau suami nadiah duk rumah, gitu la..buat research dalam mimpi kot :D

shaniza said...

salam..
Seronok bila bercuti dan dpt main dgn anak2. Lebih seronok dpt manja2 dgn hubby...semakin lama perkahwinan sebaiknya semakin erat kasih sayang.

Nida said...

Kak Cik:

Mudah2an..aminnnn...

Anak2 memang suka terutama klu piknik ditempat yg ada playground ni :)

Nida said...

Hamizah:

hehe... anak jin punya kerusi.

Ena:

tulah, nasib baik tak sign agreement jer :)

Nida said...

Cemomoi:

Terima kasih atas peringatan :)

Hasnah:

Baik... semoga setiap hari yg bakal kita lalui mematangkan diri dan meninggalkan kenangan yg terindah buat kita

Nida said...

Nurimo:

Tualah dari usia anak2.. :)

Semoga perjalanan kami diredhai olehNya

Nida said...

Encik Hamzah:

1. Adalah sipi2 rasanya..

2. Cuaca sini lebih kurang macam Malaysia cuma sejuk sikit je dari sana.. tengah summer sekarang

Nida said...

Kak Azie:

Betul tu kak, dulu masa saya di Malaysia, masa yg ada begitu terhad . Balik kerja dah penat, anak2 pukul 5 baru balik( sekolah +kelas PAFA), tapi sekarang akan saya luangkan masa yang terluang buat keluarga tersayang

Nida said...

Ummumishkah:

Setuju sangat :)

Cutemiut;

Tapi lain rasanya nak dating bila dah ada anak ni.. jasad jer di sisisuami, tapi ingatan melayang pada anak2

Nida said...

Maiyah:

Semoga hari2 yg dilalui akan mjadi kenangan terindah buat kita..

Iris:
Terima kasih dik..aminnn

Nida said...

Chik Na..

Betul tu.. kalau seselalu tak best..

Alimaz:

hehe.. sesekali

Nida said...

Palatable:

keluargalah tempat kita mencurahkan kasih sayang..

Ummu Ammar:

Setuju sangat.. melalui pertemuan yg sebegini dapat mngeratkan lagi ikatan kekeluargaan dan kasih sayang.. Insya Allah

Nida said...

Nana:

Pasti cucu pun turut jeles melihat kabahagiaan atuk dan neneknya..hehe.

Nadiah:

Tau pun.. depa ni bila lihat katil dan bantal, mulalah... bak kata pepatah "Bagai orang mengantuk disorongkan bantal"..hehe

Nida said...

kak Niza;

Bila bercuti ni, barulah dapat bahagikan masa semaksimumnya pada keluarga... Alhamdulillah, ada rahmat disebalik cuti tanpa gaji ni :)

a kl citizen said...

assalammualaikum nida

cantik gambar2 tu
terutama yang berdating tu...
memang tak salah

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

seroonok tengok acara berpiknik tuh... lama tak gi piknik

Syuhada Kamal said...

kak nida, suka tgk gmbar akak berdua tu..comel la..:)