Bukit Sebatang Pokok..:-)

Mula2 pening juga nak fikirkan tajuk entri kali ni... puas fikir, last2 hubby cakap "Apa susah, translatekan je dalam bahasa Melayu One Tree Hill ke Bukit Sebatang Pokok"... Hahahahaha, macam nak pecah perut aku gelak bila dengar One Tree Hill tu di"Melayu"kan..

Oklah, kita masuk ke matapelajaran sejarah ye tuan2 dan puan2... sapa kata Auckland takde gunung berapi@ volcano, sila angkat tangan...:-), tapi jangan lak takut nak ke mari sebab volcano tu dah tak aktif lagi pun. Letupannya berlaku kira-kira 20 000 - 30 000 tahun yang lampau, kawasan gunung berapi tu pun dah dijadikan park... siap ada ladang kambing biri2 lagi sekitar tu.

Macam mana kawasan volcano tu dapat nama One Tree Hill ek? Menurut sejarah, after removal one tree kat situ maka bukit gunung berapi tu pun dinamakanlah One Tree Hill atau Maungakiekie dalam bahasa Moari dan ianya setinggi 182 meter..begitulah ceritanya anak2 murid sekelian (amacam ada tokoh jadi cikgu sejarah tak?).

Jadi untuk mencantikkan lagi One Tree Hill ni, maka kawasan sekitar tu pun dibuatlah park, dan nama park tu ialah Cornwall Park. Maka tersebutlah alkisah seorang mat salleh ni yg dinamakan ayahnya dengan nama Sir John Logan Campbell dimana beliau sangat2lah dermawannya kerana dialah park's donor kepada Cornwall Park itu... Kat Cornwall Park ni, kita boleh beriadah bersama2 dengan sheep tau... tapi kami tak sempat nak snap gambar + berlibur masa kat Cornwall park sebab letih bangat...(from MOTAT terus ke One Tree Hill).

Layannn....
Kat belakang hubby tu ler rupa menara kat puncak One Tree Hill ni ...

Pemandangan sekitar Auckland dari atas puncak....

Walaupun quite windy dan sejuk yg amat... posing tetap posing..hehe

Abah...tingginya, Akak Azi gayatlah...

Ni je ler yang sempat aku snap masa lalu kat Cornwall Park tu...takpe Insya Allah akan datang pergi lagi.. Jom ikut :-)

(Budaya di sini dimana2 park jarang disediakan tong sampah, sampah2 tu kita kena bawa balik... aku kagum dengan masyarakat di sini, mereka akur dan hasilnya memang sukar untuk melihat sampah sarap di merata-rata tempat. KITA????? bagaimana??????)

*Lagi kisah mengenai One Tree Hill di blog Cik Bakhtiar

Salam bersambut, Ukhuwah bertaut:

19 comments:

ummi humaira said...

salam Nida...
cikgu cikgu ,betul ke makna nye gitu bila di melayu kan .. he he he pandai cikgu , mesti ler kalu tak camna nk jadi cikgu..

patut ler ada sebatang pokok ajer yg di snap .. he he he

a kl citizen said...

assalammualaikum nida

cantik nya tempat tu
teringin nak gi...

Ummu Ammar said...

Nida..

Saya sebenarnya teringin nak travel sekeliling dunia melihat ciptaan Allah yg indah2 ni..tapi belum njadi kenyataan..

Apa2pun berkongsi pengalaman kat blog awak ni kira travel ke Auckland la ni..

tinta kasturi said...

alahamdulillah..
tak sampai seminit saya dah sampai kat bukit sebatang pokok..

teknolgi maya ala bura' *mungkin

dapatlah menambah secangkir ilmu di dada..

walaupun tak sama dengan siaran langsung..

terima kasihlah atas perkongsian ilmu

* ada bakat jadi cikgu sejarah tu..
ngeh ngeh

Nida said...

Kak Ummi:
hehehe... tak perasan lak ada sebatang pokok... main pakai snap je, terror juga akak ni ek memerhati..:-)

Akak a kl citizen:
meh lah.... rumah saya sentiasa terbuka...

Ummu Ammar:
Insya Allah akan menjadi kenyataan suatu hari nnt utk travel seliling dunia...
p/s: terfikir bila Air Asia akan buat tambang murah ke sini..

tinta kasturi:
sekarang teknologi dah semakin canggih... nak ke sini balik hari pun boleh...(sediakan duit tiket flight je ler). Insya Allah pengalaman saya di sini akan dikongsi bersama....

p/s: saya pernah mengajar sejarah juga.. tapi sekejap je ler sebab bukan opsyen

Yanmie said...

salam kak

alahai syioknyer tgk gmbr tu. bila lah nk jejak kaki ke tmpt2 mcm tu..hehehe..

wah mmg kagum lah diorang sanggup bawa blk sampah2 tu, x nk buang merata2..agaknye klu kt mesianya klu xde tong sampah maunya x menggunug sampah tu..huhuhu

Nida said...

Yan

Tulah..akak pun pelik kenapa diaorang boleh bawa sampah balik tapi kita tak boleh buat gitu kat Malaysia. Kat Malaysia kalau ada tong sampah pun macam takde, sampah still bertaburan dimana-mana...

bakhtiarazi said...

Cerita pasal sampah, teringat dulu masa sekolah rendah. Sbb tak jumpa tong sampah, sanggup letak plastik isi kacang pedas dalam kocek seluar skolah sblm buang dlm tong sampah bila sampai rumah... Kagum dgn diri sendiri hnss...hnssss... (kembang2 idung)

Nida said...

Hahaahaha...siap mention plastik kacang pedas tu.. Pastu sure kocek seluar ada bekas tompok minyak kacang pedas warna merah..hehe

Sekolah Telok Ramunia pelajar2 wajib bawa plastik ke sekolah... sampah kna buang dalam plastik dan letak dalam beg, blik umah bru buang... kesnya sama mcm kt sekolah sini...

Mama-Danish & Sarah said...

kalau la budaya yg elok nie diamalkan masyarakat kita, mesti tempat kita tambah cantik dr tempat dorang kan...

entah bila la kesedaran mereka nak bertunas dan berkembang jadik sebatang pokok yg dibanggakan....hehehe...

Nurimo said...

Salam ,

"Bukit Sebatang Pokok" bukan Sebatang pokok atas bukit ke Nida..he...he..

Kalau tersalah buang sampah kat sana kena saman ke?Kalau kat sini orang suka buang sampah mereka beranggapan habis clener nak korja apa kalau tak da sampah.Minda orang kita.

Saya kat sini tak boleh jalan tiap2 hari ,nanti tak berasap dapur...

Nida said...

Mama Danish & Sarah:

Pokok yang cantik dari benih yang baik, jadi kena didik dari baby lagi supaya jangan buang sampah merata2..(tapi baby apa fahamnya..hehe)

Nurimo:

Bukit sebatang pokok tu kata nama khas, sebab tu kena letak bukit kat depan dan semuanya huruf besar pada awal perkataan...(macam cikgu BM daaaa).

Takpe kalau dapur rumah tak berasap, dapur kedai ada untuk diasapkan... duit pun banyak ler melesapnya..hehe

Mas said...

kak, bestnya..nk gi sana gak....

Nida said...

Jom...akak tunggu ni... :-)

NURUL IZZA said...

wahh.,,shonoknyeeee nak pi jugak!!!

bukan kt nz saje..kr sini pon mn ade org buang smph merata2..sikap kita je suke ati..mentang2la bukan umah /tmpt kt..ayah ckp..mat salleh ni belajar dr quran..sbb tu byk sikap depa ni seolah pembawan islam..( gitula kot..lupa dh ayat2 ayah..tp maksdnye gitula..)

macam ayah kt Uk dulu..mak mengandung bila nak naik bus, org dlm bus siap bangun berdiri utk bg mak duduk.sgt menghormati perempuan mengandung dan kanak2.kt msia ade ke mcm tu? siap gelak adala bila kt nak jatuh naik bus..ump.......

Nida said...

Sabar Izza...sabar..hehe.

Aritu Mak Su naik tram..pastu nampak ler pakcik tua ni berdiri... Mak Su bisik kat Pak Nep supaya bg org tua tu duduk.. Pak Nep pun bg ler mat salleh ni duduk... banyak kali dia ucap terima kasih..masa tu rasa bangga jadi rakyat Malaysia.. hehe...(kadang2 rakyat kita sendiri pun susah sangat nak ucap terima kasih...bukan kena bayar pun..macam iklan radio daaa...)

Tapi memang betul pun mgenai tabiat rakyat Malaysia yg suka buang sampah merata2.. sikap ni kena ubah dari kecil dan parent pun kenalah bg contoh yg terbaik buat anak2...

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

wahh.. ada kemajuan lah along blog ko nie.. huhuhu ...

ermm cantik pemandangan gambar tue

mizahazianis said...

Tu baru gambar Yu, kalau nak tengok yg lagi cantik meh ler ke sini..huhu

(p/s: guna account Mizah, malas nak sign out and sign in account Along..:-) )

shameel Iskandar said...

cantik pemandnagannya. Teringin juga nak jejakkan kaki ke Auckland