Empat Lejang dan Dua Lejang


Apa Auckland!!!! Itulah reaksi pertamaku bila mendapat tahu hubby di'attach'kan ke Massey University cawangan Auckland. Asalnya sepatutnya hubby ke Massey University cawangan Palmerston North. Auckland ni memang tak terlintas langsung dalam kepala kami, sebabnya kos sara hidup di sini memang ler teramat mahalnya.

Bayangkan rumah 2 bilik yang sempit sewanya $345 per week (bukan per month yer). Sepatutnya dengan kondisi kami yang punya 3 anak ni tak boleh duduk rumah 2 bilik (kat sini if anak 3 ke atas kena sewa rumah yang punya 3 bilik ke atas). Tapi nasib baik owner rumah ni baik. Duit bantuan sewa rumah yang hubby dapat cuma $320 per month, jadi bayangkanlah bagaimana kami nak hidup dengan sewa yang 3 kali ganda mahalnya dengan duit bantuan yang kami dapat...tapi Alhamdulillah, Tuhan maha kaya, kami masih boleh survive...:-)

Namun setiap yang berlaku ada hikmahnya, walaupun kos sara hidup di Auckland ini tersangatlah mahalnya, tapi satu perkara yang aku suka mengenai Auckland ni ialah di sini banyak park2 dan tempat (such as museum2, underwater world, etc) yang boleh kita pergi.. (macam ala2 merangkap melancong sekali le kiranya).

Untuk grab this opportunity, family aku, Nihra, Zakhir and Adnan tak melepaskan peluang untuk meneroka setiap khazanah yang ada di bumi Auckland ni. Seawal 8 pagi kami sudah berkumpul dan tepat 8.30pg kami memulakan perjalanan. Destinasi pertama kami ialah di Sunday Market Avondale. Kami diberi masa 2 jam untuk menipiskan duit yang pada awalnya tebal, puas ler aku borong buah n sayur (sebab murah), sampai naik kebas tangan aku duk pegang plastik buah tu.. (dan yang pasti duit yang pada awalnya tebal dalam wallet hubby kini telah nipis, nasib baik belum defisit je lagi..hehe)

Kemudian kami ke MOTAT (Museum of Transport and Technology)... dah nama pun transport and technology, macam2 bentuk kenderaan yang ada dan macam2 jenis enjin dapat dilihat (empat lejang, dua lejang, yang besar, yang kecik...macam2 ada) . Paling best sekali masa 4D show (ada gegar2 gitu)... macam real je berada dalam center of the earth... sampai terjerit2 orang yang menyaksikan...( termasuk ler aku...hehe). Kemudian kami dapat naik train free, yang paling seronok budak2 ler... masa ni terimbau ler pulak zaman naik komuter dari UKM ke puduraya, syahdu gitu (jiwang ler pulak aku ni :-) )..

So layan je ler gambar2 yang sempat aku and hubby snap ni ye......zassssss

Anis melaram dengan spek hitam..hehe

Inilah sebahagian daripada rombongan Cik Piah, kesian hubby selalu tercicir dalam bab bergambar...
Bagi kaum2 ibu duduk ye...
"I ni pemalu " kata Anis
"Menyampah I "kata Aqil



Masa ni tengah tunggu train...Aku ler orang terawal naik train dulu tau...kalahkan bebudak, berebut gak..hehe
Biasaklah... posing tetap posing biarpun dalam train.
Amacam ada gaya tak....
Tempat ni ler paling lama kami lepak..sebabnya anak masing2 taknak balik
Ni ler pekerja baru tukang kutip tiket train tu, (train ni just pameran..takleh gerak pun)
Bestnya kalau dapat kereta ni...pastu pening kepala nak jaga maintenancenya..hehe

p/s: Cepat! Cepat! sebab sekarang tengah free masuk MOTAT untuk warga Northshore, valid until 11/11/09 ni jer...

Salam bersambut, Ukhuwah bertaut:

11 comments:

bakhtiarazi said...

Ada tak dipamerkan Thomas & Friends di situ? Kalo ada, silap haribulan En. Piah sekeluarga hanya 2 minit je kat situ. Mana tak? Anis awal2 dah tarik tangan nak balik Hehehehe...

Nida said...

hahahaha...tang tu nasib baik takde.. tu pun masa masuk bahagian games untuk budak2 dia dah tarik tangan suruh kluar.. pelik ler si Anis ni...

Nurimo said...

Salam pagi2 Nida,

Belanja kat sana mahal,tapi kat sini pun rakyat kita dah bising ayam sekilo $6.90.

Nida bagi tahu lah sikit harga barang keperluan asas kat sana,nak tahu juga untuk pembandingan dgn kat sini.

Sini tak boleh jalan lama ,panas cepat letih dan hangus kulit,sana jalan macam dalam econ..emmm seronoknya anak2 tu..

Nida said...

Jauh berjalan luas pengalaman, masa tu baru tahu langit tinggi ke rendah, barulah rasa bertuahnya menjadi rakyat Malaysia.

Sini barang2 keperluan asas lebih kurang harga Malaysia, cuma wang sini lebih tinggi berbanding Malaysia. Tp ada juga yg jauh lebih mahal berbanding Malaysia seperti kos rawatan kesihatan dan pergigian, parking kereta, beras dan macam-macam lagilah.. yang jauh lebih murah berbanding Malaysia pun ada...kereta.

p/s: sini tengahari pun ramai yang berjogging... cuaca sejuk. Kalau kat Malaysia jogging waktu tengahari, sure org kata buang tabiat..hehe.

ummi humaira said...

p/s: Cepat! Cepat! sebab sekarang tengah free masuk MOTAT untuk warga Northshore, valid until 11/11/09 ni jer...

salam Nida ...
tempah untuk ummi sekeluarga sama yer ....
he he he merapu ler tu ... bajet tak terlintas pun kat sini , mancm mana nk ksana ...

Mama-Danish & Sarah said...

dapat cuci mata pun jadik ler...

kalau nak pergi tak tau ler entah bila....hehehe....

Nida said...

kAK Ummi
W.salam. Takpe, free tu setiap tahun ada.. tahun depan boleh lagi..hehe. Agak2 dah cukup bajet nnt saya boleh bookingkan utk tahun depan.

Mama Danish n Sarah
sempat lagi kumpul duit.. setiap tahun ada free masuk MOTAT ni.. :-)

a kl citizen said...

assalammualaikum

bestnya tengok gambar2 tu...
seronok juga yan tinggal di negara orang ni... saya tak pernah... dok kl sampai ke tua

Nida said...

A kl citizen

Alhamdulillah diberi peluang... seronoknya boleh lihat budaya orang dan attitude mereka... ada yg ok, ada yg tak.. :-)

ummumishkah said...

moga dipermudahkan segala urusan..
seronok tgk ceria satu family!

Nida said...

ummumishkah:
Aminnnnnnnn.....begitu juga dengan Ummumishkah...semoga depermudahkan segala urusan...