Wajah2 Kesayangan Hamba.....

Wajah-wajah kesayanganku...my precious family

Aku ni agak rapat juga dengan atuk2, dulu masa aku MRSM dan Universiti, selalu juga balik Pontian lepak2 rumah Atuk Haji atau Mak Long (belakang rumah atuk jer). Ingat lagi masa MRSM, aku ada ajak 2 org member aku bertandang rumah atuk, pastu dari Pontian Atuk Haji ajak kami ke JB rumah Mak Cik aku naik bas...yang paling tersentuh hati aku masa tu, atuk sanggup berhimpit2 dan bertolak2 masa naik tangga bas untuk booked tempat aku n member2...sayu sangat masa tu..kesian atuk..orang2 ni pun satu, kasilah org2 tua naik dulu, ni tak... nak berebut juga...takde kesedaran sivik langsung...(marah ni!!!!!)....

Sebelum aku terbang ke sini, aku lihat Atuk Haji terlalu uzur ..mudah2an Allah panjangkan usia atuk untuk beribadat, semoga aku sempat menatap wajah Atuk Haji kerana aku sayang sangat kat Atuk Haji. Dulu kemana2 pergi atuk naik basikal, dalam usianya yg dah menjangkau 80-an, beliau masih gagah mengayuh basikal..tapi sekarang atuk dah tak kuat macam dulu. Setiap kali aku balik rumah mertua, sure aku akan jengah atuk (rumah mertua n rumah Atuk Haji tak jauh)...setiap kali tu, hatiku sayu melihat keuzurannya..

Gambar raya tahun lepas, kali pertama di Hari Raya ini aku mencium Atuk Haji sepuas2nya....sedih rasanya sebab tahun ini tak berkesempatan untuk bergambar seperti ini...disamping saudara mara :'-(
Basikal kesayangan Atuk Haji
Cerita mengenai Atuk Atan pulak....dulu rumah Atuk Atan ngan rumah aku dekat sesangat, rumah Atuk belakang rumah aku.. Masa aku tingkatan 4 abah pindah ke Teluk Ramunia, tak jauh pun ngan rumah atuk, dalam 4 km je... Setiap kali arwah abah hantar aku pergi belajar (MRSM, Matrikulasi,UKM)..mesti atuk ikut... tapi sekarang susah sikit nak suruh atuk berjalan jauh sebab atuk pun tak secergas dulu...semoga atuk juga dipanjangkan umur untuk beribadat.... kini setiap kali aku balik rumah Atuk Atan, sure aku dengki kat atuk suh atuk masak Asam Pedas Ikan Parang...atuk pandai masak, kalah aku....rasa sekali sure nak lagi....sedappppppppppp. Masa aku nak berangkat ke sini pun atuk ada sama hantar aku di airport.

Pernah Akak Azi asyik menyebut nak balik rumah Tok Yang (Atuk Atan), masa tu kami tak sempat nak balik rumah atuk sebab cuti pendek, so kami cuma sempat balik Masai rumah emak aku je... pastu aku n hby pun call atuk cakap Akak Azi rindu kat Tok Yang...sempat ler Akak Azi call Tok Yangnya...esoknya, mak sedara aku call bgtau Atuk ada kat Plentong rumahnya ( Masai n Plentong tak jauh) sebab nak jumpa Akak Azi.. sanggup atuk bergegas naik bas dari kg ke Plentong (jauh juga tu, dalam 2 jam perjalanan) semata2 nak jumpa cicitnya......uwaaaaa....atuk!!!!! Sayang sangat kat atuk..

Kami rindukan masakan, gurauan Atuk Atan.....atuk suka menyakat, tapi itulah kekuatan atuk...tak kering gusi kami dibuatnya.... (masa ni Azi menangis sebab takmau bergambar...dapat sedas kena cubit ngan aku lepas tu....)

7 comments:

muqay said...

Maksu kira cengeh juga no, takmau gambar pun kena cubit juga.

Bila berjauhan baru dapat mengerti dan merasai bahawa kita ini memang sarat dengan kasih sayang.

Teringat org jauh dan yg sudah tiada.

Nida said...

Cubit tu baru sikit jer...hehe

bila kerinduan menerpa pada saudara mara...rasa sakit sangat... nak terbang takde sayap, hanya doa kukirim buat saudara jauh di sana (jiwang gak ayat ni ek)

August 17, 2009 2:19 PM

Asmida said...

minggu lepas kami baru berjumpa dengan atok Atan (kenduri umah Mak Cik) dan 2 minggu lepas jumpa Atok Haji majlis Tunang Nadia....at least terubat gak rindu dan keresahan dihati...... (resah sebab x tau berita....)

bakhtiarazi said...

"Cubit tu baru sikit jer"... (p/s: Sambil membayangkan adakah kak azi pun kena summersault berpusing ala2 maero attack ataupun flying kick ala2 shaolin soccer...)

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

ermm atuk2 memang dah nampak tua di mamah usia... terbayang seribu kedutan di mukanya.. atukk yu sayang you all... mudahan allah panjangkaan usia mereka..

p/s: terbayang gurauan dari atuk atan.. selalu yu kena.. tong apa, tong taik huhhuhuhu

Nida said...

As: Alhamdulillah semalam dapat gak call Atuk Atan setelah puas mencuba...cuma telefon Tok Haji tak boleh...rosak kot telefon atuk sebab takde bunyi apa2 pun...tp dapatlah juga call Pak Long.

Cik Bakh: tu pun kocik je tu..budak ni setakat kena dengan saya kamehameha ala2 Dragon Ball tu dah biasa dah....(shhhhh...jgn sampai Piccolo tahu...:-) )

Nida said...

Yu: Along ingat lagi masa kecik2 dulu selalu cabut rambut hitam atuk atan..hehe kelakarkan...sebab uban atuk lebih banyak dari rambut hitam, tu yg kena cabut rambut hitam..hehe.

(Semalam atuk atan bagitau, atuk masak ikan duri masak asam pedas.. uwaaaaaaa.....terbayang kesedapannya....)