Homesick Lagi

Lagi beberapa hari genaplah 6 bulan aku kat sini...kelmarin aku rindu sangat kat mak..kul 1.30 pg waktu NZ mata masih tak boleh lelap, teringat sangat kat mak. Then aku pun cal mak, sebaik sahaja dengar suara mak terus airmata ni meleleh..

Mengimbas zaman ketika aku masih bergelar seorang pelajar, membuatkan aku tersenyum sendiri...homesick memanjang :-). Ingin ku kongsi secubit pengalaman diriku di sini, sekolah menengah pertama aku ialah Sekolah Menengah Tanjung Datuk, kat sekolah ni semua cikgu kawan arwah abah, sebab apa sebab masa tu abah jadi Guru Besar sekolah rendah kat kawasan tu juga...so apa2 yg berlaku kat sekolah sure arwah abah akan tahu, habis ke tulisan aku pun cikgu report kat abah....sekolah ni ada asrama, so masa tingkatan 3 aku masuk ler asrama konon2nya nak study ler utk PMR...tapi tak sampai 2 bulan aku dah tak tahan berjauhan ngan fmily...asyik duk menangis je (padahal tak jauh pun, arwah abah pun hari2 lalu kat depan sekolah tu bila balik kerja).....sebab apa aku tak tahan nak balik, sebab aku tak suka bangun pagi2 kena berebut dengan senior beratur depan bilik air + aku rindu kat adik aku yg paling kecik sekali masa tu...:-)

Bila fikir2 balik kisah ni, teringat lak pada zaman aku belajar kat Melaka dulu, tak boleh berenggang lama langsung dengan family. Dulu masa aku kat MRSM setiap kali aku call family mesti aku nangis..antara ayat aku "Along rindu kat mak, abah..Along nak balik tak nak sekolah sini", masa tu kawan2 semua ejek aku, asyik homesick memanjang..hehe. Nasib baik masa tu aku LDP so boleh ler bangun lewat sikit sebab kena buat spotcheck kat asrama(tak payah ler nak berebut bilik air selalu)

Pastu aku masuk matrik Yayasan Pelajaran Mara, Bangi, masa tu Atuk Atan ada ikut sama hantar aku...teringat aku pada satu kenangan ni, masa family aku dah nak balik, kejadian ni berlaku kat tangga asrama, pastu Atuk pun kata kat aku "Haa...tu nanti nangis", apalagi sebaik saja Atuk cakap begitu, airmata ni pun meleleh ler..hehe. Nasib baik matrikulasi aku setahun je..

Kemudian dari matriks aku masuk UKM...lepas fmily hantar aku ke bilik 306, Kamsis Ibrahim Yaacob, aku pun ikut sama pergi ke van, so macam biasa ler airmata ni pun meleleh bila tengok semua family dah naik van...uwaaaaaaa......padahal masa tu semua masih depan mata lagi..hehe. Dahlah tak boleh call selama seminggu (minggu orientasi), pastu asyik kena ragging melalak ramai2 tengah malam...lagi ler buat aku terkenangkan kampung....(masa ni ler jodoh kami dipertemukan...tp masa tu hby selaku fasi pun turut sama meragging kami, mentang2 ler dah tahun 4..hehe)

Bila dah kahwin, hby suruh aku apply guru memandangkan beliau kerja di bawah KPYPJ yang selalu di'attach'kan dari satu daerah ke daerah lain dalam Johor..Bayangkan selama setahun kami berkahwin dah berapa banyak daerah kami tinggal. Alhamdulillah rezeki aku dapat masuk Maktab Perguruan Batu Pahat. Tapi terpaksa tangguh sebab pregnant ..tup..tup....tahun depan dapat kat Maktab Perguruan Batu Rakit, Kuala Terengganu..masa ni ler aku paling sakit...semua sakit ada.. bayangkanlah masa setahun KPLI kat sini macam sepuluh tahun rasanya.

Selama setahun aku kat Terengganu ni, hampir setiap minggu aku balik, Alhamdulillah rezeki bebudak KPLI pd tahun itu sebab kitaorg batch pertama yg elaun KPLI dinaikkan dari RM600++ ke RM1200++, so boleh ler aku joli ngan duit tu untuk beli tiket balik Johor seminggu sekali (rindu sangat kat anak aku masa tu..Mizah)...bayangkanlah sampai aku kena sakit pneumonia sebab doktor cakap mungkin aku kerap terdedah dengan aircond yg sejuk...mana taknya balik Johor mestilah naik bas malam, pastu hampir 10 jam duk terperap dalam aircond yg sejuk sepanjang malam..tu yang buat aku batuk berkahak hampir setahun, paru2ku kena jangkitan kuman.

9 comments:

Asmida said...

oooo rupa nye kak long nie 'geembeng' orang nyer....wek...wek.. x malu...... Emmm, sekarang dah kawin, dah anak 3 pun masih lagi homesick... abg anep kan ada... eh eh heee.....
Ala... normal lah tu.. siapalah x rindu kat mak.. apa lagi abah dah x der.... sure ingat kat jasa dan pengorbanan mak selama nie... lagilah usia semakin meningkat, semakin kita risau keadaan mak bapak kita kan...As nie yg mak bapak dekat pun tentu risau lebih2 lagi musim wabak maut yang x mengenal siapa....My parent pun termasuk dalam high risk.. 60 thn keatas...everybody kena take care menda yg semakin menular sekarang nie kat Msia.....Mudah2an kami semua terhindar dari wabak ini.....

Nida said...

hheehhehe...ni kalau Yu baca tergelak terguling2....gembeng gak akak dia ni..hehe.

Bila kita jauh, barulah kita rasa kehilangan yg amat sangat, masa tu terbayang segala penat lelah ibubapa kita menjaga kita. Lagilah pulak kes H1N1 yg sangat membimbangkan sekarang, setiap hari ada sahaja kematian.. risau keadaaan saudara mara di sana.. semoga semuanya pulih seperti biasa..aminnnn..

Anak2 ni pun kadang2 selalu tanya saudara mara kat sana, rindu katanya. Lebih2 lagi Akak Azi, selalu nangis rindu kat Arwah Tok Abah n arwah Tok Mad... puas juga nak pujuk mereka.. Bak kata abang Anep ler "menurun ibu dia"..hehe

muqay said...

MAksu ni masa duk terengganu rindu pada Paknep ke Anakda Mizah...

konfius..konfius..ni.

Nida said...

hehehe....

Alamak kena bocor rahsia ni...dua2 ler Ustaz...

Hanafiah said...

Ida...syyyyhhhhh...tu rahsia kita. Kan Muqay ngan As dah tau...hehehe

miesha said...

salam perkenalan.
Bila berjauhan barulah kita akan merasa kerinduan. skrang nie...saya pun berjauhan dengan anak sebab belajar di Kuching..anak di Bangi.. :(

Nida said...

Salam perkenalan juga buat Miesha:
Insya Allah suatu hari nanti kehidupan Miesha akan lebih bermakna apabila semuanya akan bersatu...

Doa saya semoga Miesha terus tabah, kerana saya dapat menyelami apa yg saudari alami sekarang....

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

huaa huaa huaaaaa... along memang gembeng as...huhhuhuhuhuuuu... tapi sama gak yang terjadi kat yu masa dok kat asrama tanjung datuk dulu huhuhuuuuu... opss terbocor rahsia laks.. tapi alhamdulilah lepas pindah ke sekolah teknik dah berubah...

Nida said...

Yu lagi cepat cabut dulu masa kat asrama Tg. Datuk...pastu baru Along tau....hehe