Teladan dan Tauladan

Sekarang suhu dah mula meningkat (but it's still chill here), aku pun dah mula ambil anak2 semula dari sekolah, sebelum ni hby ambil sebab cuaca sejuk sangat so takleh ler aku jalan kaki bawak Anis (kesian kat Anis)....Tapi masa autumn dulu ada juga beberapa kali aku ambil mereka...(tapi menurut ramalan cuaca, Jumaat n Sabtu ni suhu turun balik ke paras 3 degrees...dan 0 degree this coming sunday ( berlapis lagi ler baju aku pakai......:-/)

Ada dua perkara yang aku nak share kat sini sepanjang kaki aku melangkah dan melangkah dan seterusnya melangkah (berapa banyak melangkah daaa....) dari Masons Apartment (rumah aku ler tu) ke Pinehill School (tak sampai 1 km pun), pertama budaya pemandu2 kat sini...cukup hormat pada pejalan kaki, tidak menjadi masalah untuk aku melintas... cukup mudah, mereka pasti berhenti dan bg pejalan kaki melintas (walaupun bukan pada zebra crossing)..anak2 ku siap buat rumusan lagi "ni kalau kat Malaysia kena tunggu jalan clear baru boleh melintaskan ibu"...so kepada pemandu2 di Malaysia termasuklah juga tuan punya blog ni (aku ler tu) hayatilah kata2 Nabil 'Lu fikirlah sendiri' .....Satu lagi keistimewaan NZ ni ialah rata2 di kiri dan kanan bahu jalan ada pathway untuk pejalan kaki dan penunggang basikal, jadi keselamatan mereka2 ini memang terjamin sepenuhnya (kecualilah ada kereta mabuk terbabas ke bahu jalan..:-))...patutlah Auckland ni dapat anugerah no. 4 daripada 215 cities in the world 'Quality of Living'.....keterangan lebih lanjut diblog suamiku (siap promote blog suami lagi tu..hehe)
Perkara kedua aku nak share ialah budaya penunggang basikal kat sini....siap pakai topi keselamatan lagi... jarang benar aku tengok mereka tak pakai, budak kecik pun klu naik basikal pun akan pakai topi keselamatan ni....tak kira ler basikal ke, tricycle ke, rollerblade ker, skate ker atau apa2 je ler yg seangkatan dengannya sure pakai topi ni.......terfikir gak aku masa tu, kita macam mana?????? naik motor pun ada yg tak pakai helmet...betul tak?????

P/s: yang baik jadikan teladan, yang kurang baik boleh diperbaiki lagi, yang buruk jadikan sempadan......apa2 pun Malaysia tetap di hati....adiosssssss

3 comments:

NURUL IZZA said...

alahai mak su.. panasnye winter di NZ. kami sini..paling panas ms winter hari tu pon suhu mencecah -10..panas dh tu..sejuk sini suhu mencecah -25 (ni winter lepasla..) manela nk keluar..nak tercabut telinga kalau keluar (ni abgfiz bgtaula)hukhukhuk/..xsuke sgt.sebab sejuk smpi xtahan..badan hbs mengelupas, hidung of course berdarah2..mmg terrible.

di US ni pon rata2 penjalan kaki mmg diberi hormat. kereta akan berhenti dulu memberi laluan pd penjalan kaki. tepi kanan kiri [on ada laluan khas utk biking dan walking.baguskan..kalau mesia wat mcm tu.ni tidak..asyik nak sumpah seranah je kat kite..huhuhu..

p/s: dalam ms 3 tahun ni ada menjangka nak pulang ke mesia ke??

Nida said...

bukan di NZ Za, di Auckland ni je sebab takde salji, tempat lain rata2 ada salji....suhu pun mencecah negatif (tp takdelah sampai -25)... bila sejuk gini rindu lak cuaca panas di Malaysia..tak dapat Mak Su bayangkan klu berada di tempat Za, mesti suffer kan...

Kalau Malaysia ada kawasan khas untuk biking n walking, sure ramai yg nak biking ke office, sebab safety terjamin..ni tidak, terpaksa share jalan dengan pemandu2 yg lain....

p/s:Pak Nep memang akan balik collect data kat Malaysia (maybe next year) Kami???????tengok budget, klu ada rezeki lebih ada ler, klu tak duk ler diam2 kat Auckland ni...

mizahazianis said...

wow panjang ye !!!