Deciles..

Sesi P&P di Pinehill School, setiap kelas purata 20 orang murid sahaja

Tak lama lagi genaplah 4 bulan aku merantau kat sini, (uwaaaaa lambatnya lagi nak cukup 3 tahun...) sekarang sedikit sebanyak aku bolehlah dikatakan mula memahami sistem sekolah kat sini (sikit je fahamnya, banyak yang tak faham lagi :-) ). Buat pengetahuan semua, sekolah2 kat New Zealand ni ada nilai decile masing2... paling tinggi nilainya 10, paling rendah biasalah sure mula dari 1.
Logo Pinehill School (Simple je kan)

Sekolah anakku (Pinehill School) decilesnya 10. Semakin tinggi deciles maksudnya semakin tinggi ler socio-economic backgrounds kat kawasan tu.. So melalui decile kita dapat bayangkan taraf hidup masyarakat kat kawasan tu (Patutlah rumah-rumah kat Albany ni besau2 belaka + sewanya mahal2 belaka, apartment aku duduk ni pun $345 per week atau lebih kurang RM700++ per week, kalau sebulan darabkan je ler dengan 4, nak buat mcmmane pasrah je ler).

Mizah bersama rakan2 semasa lawatan ke Kelly Tarlton Underwater World...
(cuba cari mana Mizah)

Ni gambar Akak Azi dalam kelas (seriusnya muka anak ibu ni)

Jadi kat bawah ni aku listkan faktor2 yang menentukan decile tu dikira... (buat panduan mereka yang akan berhijrah dan menyekolahkan anak2 kat sini, serta perbezaan sistem pendidikan di sini dan Malaysia)....

There are five specific factors that are taken into account when deciding on the decile rating of a school. These are:
  • Household income - percentage of households with income in the lowest 20% nationally.
  • Occupation - percentage of employed parents in the lowest skilled occupational groups.
  • Household crowding - number of people in the household divided by the number of bedrooms.
  • Educational qualifications - percentage of parents with no tertiary or school qualifications.
  • Income support - percentage of parents who received a benefit in the previous year.

So poorer communities with fewer qualifications and lower incomes are likely to be in Decile One, whilst wealthier communities with more qualifications and higher incomes are likely to be in Decile 10.

Nilah gambar uniform sekolah Pinehill (untuk musim summer), setiap sekolah lain warna uniformnya (kalau nak tahu sehelai baju tu berharga $50 (RM100++), sehelai skort (skirt + short) berharga $50 (RM100++)..jadi sepasang baju berharga $100 atau RM200++ mahal sesangat, tu belum masuk uniform musim winter... pasrah je ler {tagline baru aku, hehe})

Aku selaku pendidik setuju juga bila digunakan sistem decile ni kat Malaysia, so bila keputusan exam keluar seperti SPM, PMR atau yang sewaktu dengannya takdelah nak banding2kan antara satu sama lain, sebab setiap sekolah punya latar belakang yang berbeza (tak begitu tuan2 dan puan2 sekelian). Tapi ada buruknya juga, ye lah takut pula ada yang berasa rendah diri bila berada di decile yang rendah nanti... (maklumlah masyarakat Malaysia ni kaya dengan sensitiviti {terasa lak aku :-p })....Kesimpulannya, setiap perkara tu ada baik dan buruknya, punya sudut pandangan yang berbeza dari insan yang berbeza..(chewah, tingginya aras bahasa...gian pulak nak membebel dalam kelas, hehe)...seperti kata Nabil...Lu fikirlah sendiri...

(Sumber gambar2 dari http://www.pinehill.school.nz/index.php?family=1,25)

10 comments:

bakhtiarazi said...

Hmm...nasib Irfan blom sempat sekolah. Tp bayar childcare pun cam bayar sewa rumah kat sini. Tu tak termasuk terpaksa 'cuti' sbb selesema hijau la, suspect diarrhea etc... Bayar free2 camtu je

Perumpaannya: Hujan emas tak pernah ada pun kat negeri orang, yang ada hujan batu, baik lagi hujan air di negari sendiri...

bakhtiarazi said...

Silap...'perumpamaannya' bukan 'perumpaannya'!

p/s: Sindrom taip laju2...

Nida said...

tulah pasal....kat sini mahal sesangat kos nursery, tapi Cik Bakhtiar, anak2 ni memang diajar klu kat sini, klu kat Malaysia banyak tidur dari belajar :-) (tak semua nursery)....

Apa2 pun bersyukur kita dapat merasa duk negeri orang biarpun hujan air batu yang turun kekadang (tunggang terbalik daaa ayat), kalau nak gi sesaja tak dapek ler den nak tolong..hehe (lambatnya 3 tahun kan..kan..kan...)....

Asmida said...

lebih lama di negeri orang... lebih banyak pengalamannya... sabau jer laa.....

Nida said...

tapikan As, Kak Long dah rindu bangat ayam KFC, Pizza Hut, McDonald, Burger KIng....kalau buat tak sama rasanya...uwaaaaaaaaaaaaaaa (sah malas masak masa kat Malaysia dulu..kantoi.. :-))

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

hehehe..sabau long.. emm tak semua orang dapat pengalaman cm ko nie especially aku nih.. wuaaaaaaaaaaaa

Nida said...

haa bagusnya dapat adik macam ni.. menyabarkan kakaknya...
Alhamdulillah..
hahaha

Asiah said...

salam cikgu.. tahniah yea naik pangkat! Kelakar la cikgu berceloteh kat sini.. mana muat nak masukan anis balik kedlm perut tuh.. dah ler kurus jer..

ini la asam garam hidup di perantauan.. skrg lebih rasa pahit, masam, tawar, dan entah pelbagai rasa lagi... tapi kemudian hari nnt pasti terasa manisnyer, insyaAllah.. manis utk dikenang..

Nida said...

Kak Asiah: sebab tak boleh tu yang cakap kak..kalu boleh ish tak mahulah saya, perut kecik, Anis dah besar, payah pulak nnt nak keluarkan..

Bila jauh ni barulah terasa betapa berharganya setiap detik yang pernah dilalui di Malaysia... Alhamdulillah kita antara insan terpilih untuk merasa hidup diperantauan (walaupun tumpang tuah suamiku..hehe) ....mmmm terima kasih atas ucapan tahniah...semakin bertambah amanah dan tanggungjawab...Alhamdulillah atas kepercayaan ini..Insya Allah cuba sedaya upaya utk laksanakan...

香魚烘蛋Tata said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚