Akhirnya! Setelah Puas Terpusing-pusing

Setelah puas terfikir-fikir nak pergi mana, akhirnya kami sekeluarga pun sepakat nak pergi Muzium Maritim. Tapi yang kelakarnya puas cari jalan nak masuk tapi tak jumpa, akhirnya kami pun singgahlah kat satu tempat ni. Kalau kat Malaysia, lambang kemewahan mungkin pada kereta yang digunakan, tapi bagi masyarakat kat sini, boatlah jadi lambang kemegahan diaorang, nak beli boat kami tak mampu so tumpang glamour bergambar pun jadik ler..hehe.
Entah macam mana sedang asyik berangan-angan kalaulah aku dapat naik bot tu (haa...kantoi, kuat berangan), boleh ternampaklah pulak sign board Maritime Museum tu, so apalagi kitaorang pun naiklah kereta semula nak pi sana le kononnya.. Bila sampai jer, suamiku pun pergi ke kaunter dulu nak survey harga tiket (parking lum bayar lagi ni), $30 untuk satu family, kalau nak cruise satu Auckland $60 per family..anak-anak dah teruja bangat ni nak naik feri, tapi yang sedihnya bila part nak bayar parking tak cukup lagi $2, sebab kena bayar at least utk 3 hours, $2 per hour (kat sini banyak guna debit kad, tu yang tak cukup syiling nak bayar parking)...hmmmm....anak2 pun apalagi keluarkanlah muncung itik masing2 (nasib baik baru muncung itik, kalau belalai gajah tak ke haru dibuatnya, lagi panjang). Untuk pengetahuan, Muzium Maritim Auckland ni top ten antara muzium maritim yang terbaik di dunia...so meh ler datang sini... :-)

Demi nak menyejukkan hati anak2ku ni, bawak ler mereka ke Auckland Domain, pastu ternampaklah sign board Auckland Museum...hmmm, menarik (kata suamiku dalam hati [macam tahu2 jer apa di hatinya ek]).. :-), yang bestnya parking free, pastu harga tiket $5 jer per adult, so semua $10 jer utk satu family aku....murah bangat!

Auckland MuseumKat tangga pun sempat berposing Kapal orang Moari nak pergi berperang, boleh muat 100 orang (orang Moari ni memang tak lari dari identiti jelir lidah, habis kat depan kapal pun ada patung jelir lidah)
Ni gambar mayat betul..mati tertimbus lava volcanoTuhan2 orang Moari (lidah tetap terjelir)
Antara koleksi barang2 orang MoariWow! This gun is so long (kata Azi..hehe)
Ni ala2 tugu negara ler
Koleksi jenis2 penguin
Ada comel macam Eva Brauns tak? hehe

Sebenarnya banyak lagi gambar-gambar yang diambil, nanti kalau tunjuk semua tak best ler..so kalau nak tengok, meh ler datang sini... :-) (ditujukan khas buat adik2 ku dan anak2 sedaraku).Jadi kesimpulannya, ada hikmahnya tak cukup $2 tu, tak dapat gi Muzium Maritim, dapat gi Muzium Auckland...hehe..barulah muncung anak2 ku tu menguncup...risau gak kalau tak kuncup2, boleh migrain dibuatnya..

2 comments:

Asmida said...

wah....seronok ler berjalan2 ek...em..penguin tu bebetul ke patung?...

Nida said...

tapikan As klu ada banyak duit lagi seronok..hehe...lagi puas berjalan..

Penguin betul, tapi dah dikeraskan