Surat Dari Rantau...

Sebaik pulang dari sekolah kerja rutin anak-anakku ialah mengadap komputer..komputer dan komputer ...biasanya buat Mathletic ler (software Matematik )...kadang-kadang sempat gak dia ber'chatting' ngan abah dia (masa tu abah kat Universiti)...kadang-kadang gelihati aku tengok mereka bila berchatting, satu-satu menaip...bila boring mulalah buka Youtube tengok movie cartoon dalam tu, kejap2 Cinderella, kejap2 Snow White...banyaklah lagi..Little Mermaid, Monster Inc, Lagu Doa Harian dan Mari Bersolat( versi kanak-kanak)...Ayat-ayat Cinta (tu ibu dia yang tengok..hehe) .

Satu hari tu, anak-anakku ku ni sibuk nak menulis surat buat sedara mara kat Malaysia, silap bukan menulis..menaip kat komputer ni..maklumlah anak-anak zaman IT ni canggih-manggih belaka, tak main dah tulis surat macam kita dulu (siap pandai tu guna perkataan offline, chat, available dan yang seangkatannya dengannya dalam perbualan mereka)...pastu aku pun print ler surat-surat tu...part nak masukkan dalam sampul tu pun siap bergaduh lagi (maklumlah jakun..first time ler katakan :-)) dah puas settlekan mereka bergaduh, aku dan suami pun bawaklah mereka ke post office...sampai je kat depan post office tu terus jer mereka berlari sakan (ala-ala excited ler konon) nak masukkan surat dalam peti surat, apalagi menjerit le aku..."Mizah! Azi! mana boleh pos lagi, kena letak stem dulu"...malu gak masa tu...ada gaya macam Tarzan menjerit ..hehe

Nak tahu apa yang terjadi..."Ibu...ibu...stem tu benda apa....kenapa kena letak? Kalau tak letak tak boleh ke?"...terkedu aku jap, aku pandang suami aku, suami aku pandang aku (macam ayat bercinta ler pulak)..pastu.. huahuahuahuahuahua... laaa..kesiannya anak-anakku stem pun tak kenal, tulah asyik berchatting, beremel dan berblog jer(aik...terasa lak aku..hehe) ...sampai stem pun tak kenal... moralnya... kerana nila setitik, rosak susu sebelanga (hmmmm, apa kena mengena dengan topik kita ni ek..konpius jap..)

6 comments:

Asmida said...

Aik.. ni kul 3.00 ptg.. baru td balik tengahari ada posmen datang.. kebetulan suamiku kata.."Mak!... Yu dapat surat dari NZ!....."suka bangat!..Aku kat dalam..maklumlah puasa...baring2 kat dalam..Aik??...surat dari siapa lagi??..x kan dah sampai??... Tapi aku percaya bukan utk suamiku coz bila masuk rumah x de pun surat dari NZ...Dah sampai ke surat2 tu utk atok mak ke?...confius lagi?......

Nida said...

hehe....wahai adik ipar ku sayang..sebenarnya dah lama dah surat tu dipos (minggu lepas)...ni baru nak update blog...hehe... ingatkan esok nak pos surat utk Yu..budak-budak ni ler yang nak tulis sangat surat bg Pak Ngah dia ...tunnnggggguuuuu.... ;-)

APPLE PIE said...

bole kirim surat utk saya ker...lama org tk hantar surat pada saya...boleh ker...hehehhe

Nida said...

Boleh..nak surat jenis apa...surat berantai boleh? :-)

Asmida said...

a aah lah.... surat tu bebetul dah sampai sini tapi untuk ucu iki dia.... ha ha ha....(cian pak ngah dia)... ha apa lagi ucu iki, bangga lah dapat surat dari oversea!.... memanjang bercerita kat sume org....

Nida said...

hehe..Yu ada cerita gak... Yu kata eksyen bukan main si Iki tu..hehe