Wah! Cantiknya ....

Masa atas kapal terbang dulu, aku suka sangat tengok kat bawah..biru je nampak air laut... (tapi seram pun ada gak)...sampai je kat Auckland ni aku terpandang sign board "City Of Sails", dalam perjalanan ke rumah Abang Mie and Kak Asiah dengan menaiki serena dan dipandu oleh Azwan (lengkap sehh)..aku nampak banyaknya yacht kat laut..terpegun jap..tapi masa tu tak berapa nampak lagi keindahan pantai kat sini .

Browns Bay first pantai yang kami pergi kat sini, dekat jer dengan rumah aku (dlm 10 minit je)..ingat lagi terketar-ketar aku masa tu..mana taknya cuaca punyalah sejuk...sekarang bila boring jer, jom ke Browns Bay, apalagi sure melompat anak-anak dengar je perkataan tu..dah terbayang nak gi playground + kutip kulit kerang..
Playground yang ada di Browns Bay...mana pulak le Miza, Azi and Anis ni ekk...
Pemandangan di Browns BayKeunikan di Browns Bay (uniknya pantai di sini, pokok-pokoknya begitu seni dan terjaga)
Indah dan unik

Long Bay pula pantai kedua kami...sangat cantik...persekitarannya sangat cantik dan bersih..siap ada itik berenang lagi...playground kat sini pun besar (mmmm...anak-anak aku ni memang takleh jauh ngn playground)..padangnya luas, ramai anak-anak yang main bola kat sini ngn bapa masing2. Sedang suami mentelaah nota kat sini, akulah jadi goal keeper buat anak-anakku..(yang pasti aku selalu menang sebab bola tak pernah bolos....bolos saja dinding itu...hihi)..
Kesian suamiku...kena jadi photographer jer..hehe
Hijaunya...boleh buat baring ni...
Pokok-pokok kat Long Bay ni pun cantik-cantik

Cuti empat hari minggu lepas (Good Friday + Easter Day, rakyat-rakyat Malaysia kat Albany ni (6 keluarga je...ramai gak tu) berjalan sakan...sampai sesat pun ada, tak jumpa cari Omaha Bay, hehe.. Mula-mula kami singgah di Orewa Beach...
Cantikkan Orewa Beach

Gaya seorang amatur mengambil gambar....chewah
Inilah keluarga Melayu Albany..

Habis je sesi penggambaran (macam berlakon lak), kami bertolak ke Waiwera pula...Waiwera ni ala-ala tasik, aku ingatkan dalam sangat tapi tak dalam mana pun sebab ada orang leh jalan kat tengah-tengah tasik..takat lutut je..hehe. Apalagi lepas tu bermulalah sesi wajib aku......bergambar dan berposing..
Gambar kami sekeluarga...

Pastu kami singgah kat sebuah tasik di tengah bandar pula...alamak lupa lak nama tasik tu..masa tu si Anis tido, so aku kenalah buat aktiviti duduk bertafakur (tapi sempat lagi berposing tau)..

Cuba teka mana Azi..
Gambar jangan tak gambar..hehe

Akhirnya setelah penat terpusing-pusing, sampai gak kami ke Omaha Beach....wah!acara kemuncak pada hari ini..MAKANNNNNNNN!... Masa tu dah lapar bangat. Tapi yang kelakarnya tengah asyik makan (tak toleh kiri kanan dah), hujan pun turun...selamatkan makanan dulu, anak nombor dua..hehe, semua makanan yang pada mulanya kat atas meja dah berpindah posisi kat bawah meja..berhenti je hujan, aku apalagi mengadap buat kali kedua.. (kuat makan juga rupanya aku ni ek)..pastu....hmmm....acara wajib ler...POSING!!!!!!
Pasirnya putih dan halus
Masa ni lah sesat...orang2 kuat Albany berbincang menyelesaikan masalah :-)
Ala tomel-tomelnya

On the way balik, singgah lagi...tempatnya macam pekan cowboy, yang paling suka pada masa ni budak2 ler...playground depan mata...pastu siap boleh bergambar dengan pak cik kuda, nak naik cuma $20 jer seround...tapi lama sangat 20 minit..tu yang tak dapat jalan ngn kuda, dapat gambar ngn pak cik kuda pun jadilah...hehe

Sukanya pak cik tu..hehe
Aik..mana anak ibu lagi dua orang..

Sebenarnya banyak lagi pantai-pantai yang indah di sini. Ini hanyalah sekadar pantai-pantai yang biasa aku pergi (bawa anak + lepak-lepak :-) )

12 comments:

Hanafiah said...

Bila ler proposal nak beli kamera DSLR ni lulus...klu tak sure ngetop gambar2 tu...hehehe

Nida said...

Boleh....tunggu ongkosnya melimpah ruah..hehe

Asmida said...

wah... cecatiknyer gambo2 nie... nie bebetul meng'uja' orang c ni nak ke sana nie.... he he he.. (berangan jerk)..sama gak lah... "tunggu ongkosnya melimpah ruah"....

Nida said...

Nak tunggu ongkos melimpah ruah..kot-kot Along dah balik Malaysia..hehe...

fairullah_apai said...

emmm ada rezeki, adalah kitorang kat sana... tunggu hehehheh... ko aku bagi assignment along, teroka lu n zealnd smpai jgn sesat.. kalo tak nanti rugik kitorang ke sana nanti heheheh

Nida said...

Jangan bimbang...khemah sentiasa ada dlm bonet...klu sesat kita bukak khemah...sesekali tido dalam khemah, best gak...

Ik Mis Je said...

ni ruangan anak branak jer ke?

Nida said...

ruangan ini terbuka kepada semua pembaca, tiada had usia dan latar belakang...kepada yang sudi dan ikhlas silakan...

Hanafiah said...

Meh ler dtg sini, pasal sesat jgn takut...sedangkan kat Msia lagikan sesat apatah lagi kat sini..hehehe. Jom kita sesat sama2. Bila lagi nak rasa sesat di rantau orang.

syuhada said...

x hbs2 prmote auckland...
hehe..
gurau je...=)

Nida said...

hujan batu negeri sendiri, hujan emas negeri orang...lebih baik begeri sendiri...sekadar catatan pengalaman apa yang terzahir oleh mata, buat perkongsian bsama...

Asmida said...

InsyaAllah.. ada rezeki sampai ler.. cita-cita tu ada...dapat sampai tu.. wallau'alam.. mudah2an...kalau tersesat x kan sampai msia kot...