PERTEMUAN DAN PERPISAHAN


Sayu juga hati meninggalkan alam pekerjaan, rakan-rakan seperjuangan dan anak-anak pelajar buat seketika, jatuh bangun aku dalam dunia pendidikan banyak mengajar aku erti kehidupan. Kadangkala aku rasa sangat bersyukur apabila melihat ramai lagi di luar sana yang lebih perit hidupnya. Tapi Tuhan tidak akan memberikan dugaan bagi mereka yang tidak mampu untuk menanganinya, setiap masalah ada jalan penyelesaiannya, ini juga muhasabah buat diriku yang kadangkala teralpa apabila ditimpa masalah.

Pepatah Jepun ada mengatakan, kita bertemu untuk berpisah dan kita berpisah untuk bertemu, Insya Allah perpisahan yang bakal mengundang tiba akan ada pertemuan pada masa akan datang, Insya Allah, kita hanya mampu berdoa tapi Dia lebih mengetahui. Teringat aku ketika belajar di MRSM Jasin dahulu, pada minggu terakhir persekolahan, kami ada menyanyikan sebuah lagu. Apabila aku terdengar lagu itu, terlintas di fikiranku ke mana rakan-rakanku dahulu. Ingin sekali alumni bersama-sama dengan rakan-rakan lamaku semasa di SM. Tg. Datuk, MRSM Jasin dan UKM terutama rakan-rakan Program Bioteknologi Tumbuhan. Aku tidak berapa ingat sangat lagu yang aku maksudkan itu, tapi senikatanya lebih kurang begini:


Pertemuan kita disuatu hari
Menitipkan ukhuwah yang sejati
Bersyukur ku kehadrat Ilahi
Di atas jalinan yang suci

Namun kini perpisahan yang terjadi
Dugaan yang menimpa diri
Bersabarlah di atas suratan
Ku tetap pergi jua

Kan ku utuskan salam ingatanku
Dalam doa kudusku setiap waktu
Ya Allah bantulah hambamu
Di atas perpisahan ini...
Lagu ini juga aku tujukan juga buat orang-orang yang aku sayangi dan anak-anak pelajar di SMK Pandan terutama anak-anak didik pantunku, semoga kalian berjaya dalam hidup.

No comments: