Kes Dera dan Paras Rupa

Salam buat semua,

Jarang benar kami buat sampai dua entri dalam sehari. Namun bila menyaksikan semula video kes dera terkini di Kuantan (berdekatan tempat kami), terasa rasa ngeri yang amat sangat dalam diri.Kami cuba fikir apa sebabnya jadi begini, dan dimana boleh kami peroleh jawapannya. Maksudnya kami kajian secara ilmiah berkaitan perkara ini. Carian google membawa kami ke salah satu jawapan pada isu ini iaitu disebabkan PARAS RUPA!!!! 

Memang mengejutkan kami, tak tahulah bagaimana pandangan anda semua....

Walau apa pun, kami doakan moga adik Mohamed Hareez, dalam keadaan baik dan moga Puan Nina Suraya dan suami reda dari trauma yang dihadapi.

Untuk kisah lanjut, jemput klik link di bawah...
Kajian: Paras rupa kurang menarik dorong kes dera kanak-kanak

Oleh:
Tarikh: February 16, 2013

KUALA LUMPUR - Kajian polis mendapati kanak-kanak yang mempunyai paras rupa kurang menarik antara yang mudah menjadi mangsa dera.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Seksual, Penderaan dan Kanak-kanak (D11), Jabatan Siasatan Jenayah Polis Diraja Malaysia (PDRM), ACP Hamidah Yunos berkata paras rupa tidak menarik dilihat menjadi faktor pendorong perasaan marah ibu bapa atau penjaga dan seterusnya bertindak untuk memukul.

"Kalau kita tengok dalam kalangan adik beradik pun biasanya yang tidak menarik parasnya akan dipinggirkan, begitu juga dengan kes dera, ibu bapanya terdorong untuk memukul," katanya kepada Bernama.

Hamidah berkata, kajian juga mendapati ibu bapa yang pernah didera semasa zaman kanak-kanak sebenarnya turut mempengaruhi psikologi mereka melakukan perkara yang sama terhadap anak-anak mereka.

Beliau berkata, tekanan kerja kekal menjadi faktor utama berlaku penderaan terutamanya apabila kebanyakan ibu bapa masa kini mempunyai kerjaya.
"Mereka tidak lagi mempunyai pertimbangan untuk tahan dengan sikap anak-anak dan sasarannya anak-anak yang banyak ragam atau nakal.

"Begitu juga dengan kanak-kanak yang berada di bawah jagaan pengasuh, apabila mereka ditekan oleh ibu bapa agar memastikan penjagaan anak-anak mereka berada pada tahap terbaik, ia seakan menjadi bebanan kepada pengasuh sehingga berlakunya kes penderaan," katanya.
Hamidah turut mendedahkan trend ibu bapa dan pengasuh masa kini mudah mereka-reka cerita kononnya anak atau kanak-kanak di bawah jagaan mereka mengalami kecederaan akibat terjatuh atau sebagainya bagi mengaburi perbuatan dera yang telah dilakukan.

"Apabila hari-hari didera, kanak-kanak itu tadi mengalami kecederaan kritikal, pelaku mula risau dan membawa kanak-kanak tersebut ke hospital untuk mendapatkan rawatan dengan melaporkan kanak-kanak itu terjatuh atau sebagainya.

"Tetapi apabila pemeriksaan dijalankan, doktor mendapati kecederaan yang dialami kanak-kanak itu sebenarnya kesan luka lama dipercayai didera. Ia juga sama sekali tidak konsisten dengan laporan yang dibuat pelaku semata-mata untuk melindungi diri mereka daripada perbuatan mendera," katanya.

Beliau berkata sekiranya doktor yang memeriksa berhadapan dengan kes seperti itu, mereka mempunyai kuasa untuk melaporkan kes kepada pihak polis dan pelaku itu tadi tidak mempunyai peluang untuk melepaskan diri di atas perbuatan yang telah mereka lakukan.
"Apabila kita terima laporan, kita akan hubungi Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk beri sesi kaunseling atau tempat perlindungan kepada mangsa.

Kita juga akan jalankan siasatan dan mangsa yang berumur di bawah 16 tahun akan dihantar ke Pusat Sokongan dan Temuduga Forensik Kanak-kanak (PSTFK) untuk rakaman keterangan melalui video," kata Hamidah.

Katanya ibu bapa dan pengasuh menjadi penyumbang utama dalam kes penderaan kanak-kanak dengan statistik terkini merekodkan sebanyak 285 kes penderaan kanak-kanak pada tahun lepas berbanding 2010 sebanyak 242 kes.

“Statistik itu juga menunjukkan peningkatan kira-kira 17.8 peratus. Ia menunjukkan orang ramai termasuk doktor yang merawat mangsa dera semakin peka dan mempunyai kesedaran untuk melaporkan kes penderaan kepada pihak polis.

“Ini bermakna masyarakat telah sedar bahawa penderaan kanak-kanak adalah jenayah berbanding dulu," katanya.

Berdasarkan statistik, kanak-kanak berusia satu hingga tujuh tahun menjadi mangsa penderaan tertinggi dalam tempoh dua tahun berturut-turut iaitu pada tahun lepas sebanyak 136 orang berbanding 117 pada 2011, diikuti kanak-kanak berusia tujuh tahun ke atas sebanyak 99 orang berbanding 82 orang dan kanak-kanak berusia kurang satu tahun sebanyak 50 orang berbanding 43 orang, katanya.

“Majoriti penderaan berlaku ke atas kanak-kanak lelaki yang dianggap lebih lasak berbanding kanak-kanak perempuan,” katanya.

Statistik turut merekodkan kes penderaan tertinggi mengikut negeri adalah Selangor dan Johor, masing-masing 67 kes diikuti Pulau Pinang (25), Negeri Sembilan (24), Kuala Lumpur (18), Sarawak (15), Melaka (13), Perak (12), Kelantan (10), Sabah (10), Pahang (9), Kedah (8), Terengganu (4) dan Perlis (3).
I
ndividu didapati bersalah melakukan penderaan boleh didakwa mengikut Seksyen 31 Akta Kanak-kanak (AKK) iaitu kesalahan penganiayaan, pengabaian, pembuangan atau pendedahan kanak-kanak yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya, katanya. - Bernama
Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

2 comments:

Mario said...

tak tau la...yg pastinya budak yg cantik2/ensem2 ni mmg ramai tak sampai hati nak marah...

azieazah said...

Mujur mak ayah Kak Azie dulu tak mampu nak amik orang gaji jaga kami. Kalu idak kompom la Kak Azie akan selalu kena dera...