Membebel Salah... Tak Bebel Salah.. Ada Idea?

Alkisahnya sebenarnya hari ni aku nak update cerita mengenai apa yang terjadi di Cross Country hari tu yang buat kami semua terharu.

Tapi pagi tadi sewaktu aku sedang sibuk kemas rumah, aku lihat penuh rambut satu rumah.. pelik juga. Aku dah agak ni mesti kerja si Anis sebabnya dia je yanga da kat rumah ni, kakak-kakaknya dah selamat ke sekolah. Jom lihat bukti-bukti penemuan dulu.
Mula-mula aku jumpa dalam bilik (sikit je)
Kemudian atas kotak (sudah semakin bertambah)
Dalam bilik belakang pun aku jumpa lagi... (ok lagi boleh dimaafkan)
Jeng..jeng..jeng... bila aku bukak je@^%@&#*&$*&$(*%(*
Hahhhh!!!!!!!!!!!! Anisss!!!!!!!!! Apa yang Anis dah buat ni????????????

Ya Allah, anakku!!!!!!! Apa yang kamu dah buat... sedihnya ibu tengok rambut Anis yang panjang tu. Sebenarnya dah lama hubby nak gunting rambut Anis, tapi aku tak bagi sebab aku nak sangat tengok rambut Anis panjang... last2 terpaksa ler aku gunting rambut Anis sebab nak kasi balance semula.. tu pun tak balance juga lagi..Anis...Anis.... nak bebel pun tak guna.. rambut panjang dah jadi kontot..
Tengoklah bahagian atas kepala Anis.. dah macam pokok kelapa.. tercacak dah rambut anak ibu

Habis jambul depan Anis.. senget benget dibuatnya... boleh senyum lagi tu.. dia tak tahu aku tengah geram ni...
Maka inilah hasil akhirnya... mulai saat ini, peraturan baru telah diperkenalkan.. gunting perlu diletak ditempat yang tersorok..

Harap-harap rambut Anis oklah sebelum bulan Julai... Kalau tak baliklah kami ke Malaysia dengan fesyen rambut tercacaknya...hahahaha.

p/s:Insya Allah aku akan update cerita yang mengharukan pada next entry..:)



Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

32 comments:

kakcikseroja said...

Dah ibu tak nak potongkan.. dia potonglah sendiri! :)

Nida nak balik ke Malaysia, ya? Bila tarikhnya tu? Berapa lama? (macam wartawan pencen pulak..hehehe..)

MAMASYAZA said...

bab gunting rambut camni, si Ratu pun penah buat, sebab tu semua gunting kena simpan tpt tersembunyi, sampai kengkadang tu, si mak nak cari pun dah tak jumpa, terlupa mana letaknya

Nida said...

Kak Cik...

Hahaha... geramnya kat Anis... hahaha
p/s: Kak Cik Nida dah jawab kat shoutbox Kak Cik

MamaSyaza:
dulu akak2 dia pun pernah buat macam ni.. tapi takdelah sebanyak ni...

junegenie said...

kihkihkih.. anis...anis...

dh gunting, siap sorokkan bukti lagi.. nasib baik ibu mcm CSI pencen hehehhe...

tak sabar nak jumpa anis ngan rambut baru hehheh...

Nida said...

hahaha... tulah kak Jun, pandai pulak tu dia sorokkan
semalam dah perasan macam byk rambut bersepah.. rupanya dia pi sorokkan dalam tu..huahuahua

Hanafiah said...

Good Anis good!!!.... mcm tu ler anak abah..berani try benda baru.

Ibu jgn marah ek...heheh

Alimaz-Kembara Terasing said...

bertuahnya anis...

hazeleyed lady said...

hahaha! cayalah Anis...
Sabar je lah Nida ek...
kak hazel pun pernah alami hala ni ...
senyum je..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

uih...
bahaya nieh...
kreatif sendiri nieh...
=)

Ena said...

alahai anis..

kak, anis anak dara ena tu pun same gak.. tau2 je abis senget2 rambutnye.. dier p gunting sendiri sbb nampak abah dier gunting rambut si adik sebelum nie.. huhu

qaseh mas said...

salam Nida
wah Anis,tak comei dah jadinya.macam anak sulong saya juga Anis ni.anak sulong saya lelaki,pernah dia potong rambut depan jadi macam apa je botak sekerat sekert.maklumlah neneknya tukang jahit baju.:)dah sian neneknya yang kena marah dnegan atoknya.

mama zharfan said...

cute jer...nampak mcm tomboy yg sweet :)

Zaitun said...

Rambut panjang atau pendek Anis tetap cute.

Balik nanti bolehlah dating dengan kak Zai hehehe....

azieazah said...

Adehhh... nak tergelak pun ada. Sabar jelah NIDA.

Leh kata ramai budak2 mcm tu. Semua nak try buat sendiri..

a kl citizen said...

sweetnya si anis..

Oyis said...

terkekeh2 saya baca entry blog kali ni. mmg 'funky' jgk la style yg cik anis kita ni pilih. mengucap pjg ibu nya haa... hehehe...

ps; bila balik msia nya k nida?

fa10 said...

Anis telah menunjukkan skill...
jangan marah ye mama...
budak yang suka main gunting ni otaknya kreatif... hehehe
dah nak balik malaysia ye? bestnya

Cik Amy Sensei said...

salam kak nida..

apa khabar?
sihat ke tu..
moga sihat dan bahagia selalu..

kim salam kat anis tu ekk.
cantik rambut..hehehhehhee

Nadiah Sidek said...

la...dipotongnya rambut sendiri..hehe..

cemomoi said...

bakat terendam sebagai pendandan.. ingatkan rambut anak patung dikejakannya

Chik Na said...

alahai anis ..dah jadi tukang gunting sendiri.. anak-anak cam tu lah nida..

Nurimo said...

Anis suka berambut pendek lah tu,takkan mama dia tak faham.

LanaBulu said...

tak yah dok membebel maksu..
rambut dah potong tu bukannay boleh bercantum kermbali..
repair je jadi elok ala kadar..
nanti kalau atok dia kat johor tanya katakan itu fesyen gadis mouri yg terbaharu,..hee

Ain said...

pandai la anis nie, dah potong sorok plak ya....

hahaha.....

tak sabar nak tunggu nida balik malaysia, insyaallah berkesempatan kita jumpa ya......

Acik said...

Salam..
Gamaknya dia rasa 'rimas' berambut panjang. Nasib baik tak jumpa pencukur.. bayangkan kalau dicukur separuh kepalanya, mesti melenting maknya!!

Ummu Ammar said...

Tengok senyum manis si Anis..sapa2 pun boleh cair..tak bleh marah punya...Nida blk Msia berapa lama? Wah! Mesti dah tak sabar ni kan??

Wasatiah Gurlzz said...

slm kak Nida...

sya pun ada tabiat suka gunting rmbut sya sndiri...

n smpai skrg sya msih wat mcm tuh sbb dh terbiasa walopun mama sya slalu mrh...

Ummi Humaira said...

salam Nida..

kak chaq tengah dok cari saper la yg pandai potong rambut kak chaq ni , kalu boleh sblm gi sana... he he he

anak2 kak chaq tengok n3 ni, dah minta ummi dia potong rambut plak...

deena farhana said...

mak aiii...ptong rmbut sndri...anis..anis..saba ye mama....

ch@ said...

wah wah wah itu gaya aunty cha tu, memotong rabut sendiri. hahahah! sudahnya papa aunty potongkan pun senget, malu gile g skolah rambut senget, duduk hostel :)

jeep said...

kire ok la tuh die potong rambut..kalo die potong pokok2 kat belakang umah tu kang lg haru...

zue @ annaleeya said...

hehe.. mcm2 anis yer... dah buat tuh pandai plak sorok...

wah... best la nak blik mesia.. nnti bulih ar jumpe..