Kisah Si Kecil..


"Ibu mana ni beg Anis, Anis nak pergi school ni, ibu cepatlah masukkan apple dalam lunch box Anis, nanti lambat cikgu Anis marah", begitulah dialog Anis hampir setiap pagi tatkala melihat kakak-kakaknya sibuk berkemas untuk ke sekolah. Ketika ini pasti aku dan hubby akan saling berpandangan, sedih yang tak mampu diucapkan dengan kata-kata lagi. Sayang, bukan ibu dan abah tak mahu hantar Anis pergi kindy tapi sistem di sini tak sama macam Malaysia. Kalau di sini kena tunggu kekosongan, kena tunggu turn.. Ibu dan abah tak mampu nak hantar Anis ke kindy private.. terlalu mahal. Bayangkanlah bagi tempoh seminggu yurannya sahaja boleh mencecah RM300++.

Anis anak yang sangat berdikari, andai kakak-kakaknya ada basikal, tapi Anis ada kereta buruk yang kami kutip tepi jalan dan itulah permainannya setiap petang, andai kakak-kakaknya ada scooter, Anis tiada. Lepas isyak tadi Anis ada buat permintaan pada abahnya "Abah, esok beli basikal kecik Anis tau"... hmmmmm, terkedu lagi.... Andai di Malaysia dah lama kami belikan, tapi tahu jer lah hidup sebagai perantau ni, hidup dalam keadaan yang sungguh bersederhana (Alhamdulillah atas nikmat yang dikurniakan).
Kereta kesayangan Anis

Jadi kami pun pergi membawa Anis mendaftar ke kindy (under kerajaan). Alhamdulillah bulan Jun ni mungkin ada kekosongan. Tapi yang sedihnya, setiap pagi Anis akan tanya bila nak ke sekolah, tak sabar sangat anak ibu ni ye..

Anis berposing depan Oaktree Kindergarten (tempat Anis bakal pergi belajar :) )
Anis sempat bermain pasir
Anis yang masih malu-malu untuk berkawan

Kalau nak tahu aku suka panggil Anis Dora sebabnya mata Anis bulat macam Dora..hehe
Anis ketika 4 bulan.... bulatkan matanya... :)
Anis kini....



Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut


19 comments:

Ena said...

Alahai syahdunye bace dialog ibu dan anak nie.. nama nye tu dah la same ngan anak dara ena kan kan!.. hehehe.. agaknye budak2 yg namanya anis memg cenggitu kot gak, berdikari, banyak celoteh, suke bertanye.. can macam2 la. hehe

InsyaAllah.. ada rezeki anis nanti nak masuk kindy tu.. :)

rosnanie said...

salam nida... kesiannya anis... tapi berbahagialah dengan anak yang bijak sebegini...comelnyer anis masa kecil..mata bulat macam nadhira jgk, hehehe...
insya Allah, dpt la nnti anis g blaja tu...

Ummi Humaira said...

salam Nida...

jenguk sekejap ek...

alahai comey nya anis , mirip wajah siapa ye ?

ummi doakan Anis jadi anak baik lg solehah yer, dengar ckp ibu dan ayah tau...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

anis posing awal2 tue...
hehehehe..

Zaitun said...

Kasihannya Anis nak sangat sekolah,sabar ajelah bulan jun tak lama lagi.

Anis comel dan bermata bulat.

Acik said...

salam..
Tentu rasa tak sabar nk ke sekolah.. lain tempat lain caranya.. semoga anis berjaya menyesuaikan diri nanti dan dpt belajar dgn baik.

Nadiah Sidek said...

bagusnya nak gi sekolah. dia bosan agaknya takde kwn ms kakak2 dia sekolah

MAMASYAZA said...

comelnya anis masa tecik2 dulu, dah besar pun cute jugak. bosan agaknye tu dok kat umah, bila kakak2 g skolah, tu yg dia pun teringin sgt nak ke sekolah. takpe, sabar ekk anis sampai bulan Jun nanti, insyaallah anis dpt ke sekolah, jumpa ramai kwn

ch@ said...

ala...ala..ala...comelnya anis ni. tak sabar nak ke sekolah ye sayang.

Chik Na said...

mak hai mahalnya fee.. sampai RM 300 seminggu... sabar yea anis.. aunty doakan agar anis dapat pergi kindie june nanti ;-)

Wasatiah Gurlzz said...

bgus nya Anis...sya ms kecik2 bersek kat kg..jenuh kena 'hambat' ngan arwah tok, sbb tak mo g sek...haha..asyik nk main jerk...

cemomoi said...

mata masih bulat.. pipi je dah tak kembong, banyak makan anggur kot

zue said...

alahai so sweet anis ni..mmg pandai berposinglah.
esok2 kita dgr pulak ragam anis kat tmpt sek...mcm mana pulak.

Oyis said...

i feel u. mmg mahal pengajian kat tempat org ni. aisyah sbnarnya dah lama berdaftar dkt nursery dkt uni (ada subsidi sket so murah la), cuma nama nya x pernah kena panggil2. last2 hntr ke private la jua. ada rezeki anis tu insya Allah x lama lg ke kindy la dia.

fa10 said...

sabar la anis ye... buat masa ni anis belajar jer la dulu ngan ibu yer
cute la mata bulat anis tu

a kl citizen said...

assalammualaikum nida

kesian sungguh ke anis ni ya. semangat nak belajar tu kuat betul. harap2 dapatlah belajar cepat

maiyah said...

alahai.. cumel le dia.. dah nak skolah tu.. meh nak pecet pipi tu hehe gerammm

Ummu Ammar said...

Memang mata Anis bulat mcm mata Dora..comel! Ala..kesiannya kat Anis..dah tak sabar-sabar nak sekolah yer..

Nur Asna said...

Kena byk tulis kisah kg halaman ni supaya Nan cepat2 buat proposal...cepat sikit boleh balik collect data