Mari.. Mari... Mari.. Pilih Mana Suka & Senarai Peserta (Sila Semak)


Tempat: Coastville
Masa: 11.00 a.m
Tarikh: 14 Mac 2010
Hari: Sabtu

Adeiii.... muaknya ler rasa bila hari-hari duk mengadap buah apple je. Tulah masa petik tu tamak, pantang tengok yang gebu sikit, mulalah tangan gatal nak memetik, lepas tu mulalah pening macam mana nak menghabiskan stok buah yang terlampau banyak tu.....

Macam mana tangan tak gatal nak memetik, gerammmmm tengok buah2 epal tu... dah ler merah, gebu pulak tu, nasib baik ler ko buah, kalau orang dah lama aku cubit2..hehe. Di ladang tu, macam2 jenis buah pear pun ada, tapi kami tak ambil banyak sangat, sebab sebiji buah pear boleh buat seminggu punya stok.. punyalah besau..

Sini banyak buah pear jenis ni.. buahnya besar, kulitnya berwarna coklat
Buah pear jenis ni berbau harum@wangi.. tapi rasanya sedikit kelat
Buah epal yang masih muda

Ini adalah pengalaman kedua aku di ladang epal. Kali pertama pada tahun lepas, dah setahun dah kenangan tu berlalu.. pejam, celik, pejam, celik, kini aku kembali di ladang yang sama. Seronok sangat rasanya, rasa seperti dalam ladang rambutan je..hehe..
(kisah ke ladang epal pada tahun lepas ada di sini)

Ya Allah... sabar nak oiiiiii!!!!!

Hubby aku ni memang tak sah kalau tak memanjat ..hehe
Pilih...pilih, pilih yang mana suka... jangan tak petik.. silalah petik.. lepas tu jangan tak makan pula ye.. (perli diri sendiri)
Nak panjat jugakkkkkk....hehe
Anak-anak yang riang gembira.. berlari2 dicelah rimbunan pokok epal.. satu pengalaman yang begitu indah...:)

p/s: Senarai nama peserta (klik sini). Sila buat semakan dan informkan segera pada saya selewat-lewatnya Jumaat ini andai ada nama yang tercicir.. :)

35 comments:

Ena said...

Ya Allah.. nikmat nye kak.. sy rase nak terbang dan sama2 ke sane.. sgt2 teruja tgk nie kan!.. nak mamam juge buah tu cam anak akak.. memg geram sbb dah masak ranum tu.. bestnyerrrr... beruntung akak & keluarga dapat nikmat semua tu.. uwaaaa... nak jugaakkk!! eheheeh.. jakun kejap !!

Ain said...

bestnyaaaa nida,

sungguh jelessss daku di sini....huhuhu...

apa kata baling jer epal yang tak habis nak makan tu kat ain sket...

boleyyy la....

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tadi kate husband memanjat....
same naek je sis tue...
hehehehe...

deena farhana said...

salam kak nida..

ya Allah bestnye....teringat lak time sy kat mesir..gi kebun anggur n strawberry...

tp skg dh balik mesia...saba je la..

comelnye anak2 kak... :)

cemomoi said...

addusss mwelwew air lio tingok... tapi tetap nak anggur aje

ch@ said...

ni baru betul, fresh dari ladang...tolong hantar epal tu kat KL. ngehehe!

chugie said...

ya allah.. bestnye tengok kalian dengan epal2 tu.. emm, bestnye lah kalau saya juga dapat berada di sane!

maiyah said...

wah.. hulur le sini huhuu

zue said...

salam nida..klu lah m'sia leh buat mcm tu..alangkah bestnya.
nak juga rasa petik2 buah ni..huhuhu.

Ena Qalinsya said...

Ya Allah fresh n bestnye tgk buah2an ni....kalo aku laaaa.. grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr nyumnyumnyum

siti murni ishak said...

best nye tengok nida & family bersuka ria di ladang epal..huhu..kat sana ade nak pakai kakitangan petik buah pear n apple tak...?huhu....mesti tk tension keje kt sini...
sy suke sgt buah pear..apple plak prefer yg green...:-) tp klu dh jenuh tu mmg akan terasa muak la kan...

shaniza said...

Salam..
Memang nampak best petik epal sendiri mcm petik mangga kat sini. Boleh buat jus epal, pai epal, puding epal, biskut epal...cicah dgn garam belacan ok tak?

p/s lagi best kalau nama akak pun ada dlm senarai penerima hadiah... nak epal!

Nurimo said...

Salam Nida,

Wau satu pengalaman yang indah di kebun epal.Ana kat sini menikmati papaya,rambutan ,durian je.

Poslah sikit kalau ingat kat sahabat bloger kat sini,jangan pos ke ana sorang pos ke semua sahabat he..he...ana ingat selori tak cukup he..he..

pak long said...

salam buat nida...
amboi bestnyer.....pak long ni nak gi ladang epal dalam mimpi jer...huhuhu

BezBuddy said...

teringin gak nk g ladang epal...huhuhu...pos kt sni 1 kotak akak...hehe

Alimaz-Kembara Terasing said...

bestnya nida...jeles saya......post mai sini sikit kalau tak habis makan...ekekekek

Syuhada Kamal said...

salam kak nida,

syoknye petik buah epal!! merah2 n ranum je..geram tengok..kalu dah banyak akak wat jus epal ke..pie apple..mesti cepat abis..:)

noor afzan said...

aduh..tingin nye nak maakn buah epal petik..
mesti lebih fresh dan ranum..
nak gi sana..

Nadiah Sidek said...

wah..best..best! :)

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

huhuhuuh.. yang terbaik dari LADANG!!!!

azieazah said...

Wowww! bestnya dapat petik sendiri kat ladang...

anak-anak tu pun bukan main gumbira lagiii...

Cik Amy Sensei said...

salam..


akakkkkk...bestnye tengok ladang epal tuuu...merah je ranummmm nampak menarikk...bertuah akak berpeluang melihat secara liveeeee...

qaseh masyitah said...

Salam Nida
Subhanallah...
tak tergambar indahnya alam ciptaan Tuhan dan sedapnya apple tu,Nida,terngok pun dah terliur. :)

a kl citizen said...

benda dah banyak memang muak lah ya
kalau kat sini tak boleh nak muak benda tu

nida
saya ada tuju award yang nida dah dapat tu...
takpalah saya beri nida juga
dtg ke blog saya ya, nengok2

http://klcitizen.blogspot.com/2010/03/tangan-yang-memberi-lebih-baik.html

tinta kasturi said...

salam,

lebatnya epal
selebat sambutan pembaca blog ni

mana lagi bes antara lebatnya epal dgn lebatnya sahabat blog

:)

thx for v.nice sharing

Chik Na said...

bestnya dapat petik buah sendiri.. fresh pulak tuh :-)

ps: cuti hari tu ingat nak petik anggur kat sendayan valley tapi tutup sebab takde anggur yg masak lagi..may baru boleh petik

Nida said...

Ena:
Jomlah terbang ke sini...hehe, nak mamam macam Anis? Jangan Ena oiii... jangan tak mamam..hehe

Ain:
Alamak Ain.. tanganku tak cukup kuatlah nak campak sampai ke Malaysia.hehe

meniti senja:
tu ajaran cik abang le tu... dulu tak pandai panjat2 ni.. (ceh..konon)

Nida said...

deena:
Teringinnya nak pergi ladang anggur.. belum berkesempatan lagi.

cemomoi:
Samalah, tekak ni pun suka anggur.. tapi kena yg seedless ler, senang nak kunyah

Ch@:
Boleh... nanti akak hantarkan ek.. nak berapa kilo (psss, akak beli kat giant pastu bg Cha ek)

Nida said...

chugie:
Insya Allah suatu hari nanti... mana tahu suatu masa nanti Malaysia boleh tanam epal...(teknologi sekarang macam2)

maiyah:
boleeehhh.. akak nak berapa kilo :)

Ena Qalinsya:
Sabaq Na.. sabaq.. nasib baik ler ko tak kat sini, klu tak muflis tauke ladang epal tu

Nida said...

zue:

Mana tahu impian jadi realiti... ala Zue, kat Malaysia tu boleh gak petik rambuta kann.. sama je rasanya..hehe

Murni:
agaknyalah.. sebba sini tak panas macam Malaysia..takde ler penat sangat kalau kerja kat ladang tu

Kak Niza:

Alamak kak.. lupa lak.. ok Nida dah letak, no 73

Nida said...

Nurimo:

Alamak tu bukan setakat satu lori.. kot2 satu kapal terbang..hehe

Pak Long:

takpe Pak Long... doa2lah suatu hari nanti Malaysia boleh tanam epal. barulah mimpi mjadi realiti

Nida said...

bezbuddy:
1 kotak je? cukup ke..hehe

Alimaz:
Sampai Malaysia dah tak fresh...

Syuhada:
orait gak idea tu ek.. nanti akak torai

Nida said...

Afzan:

Meh ler, akak tunggu ni...

Nadiah:
memang best.... pengalaman yg indah

yu:
ye betulllllll

Nida said...

Kak Azie:
bukan setakat anak2 kak.. mak anak, bapak anak pun turut sama gumbiraaaaa

Amy:
Alhamdulillah.. kenangan yg indah untuk diingat

Qaseh:
kerangupannya yg akan dikenang dan diingat

Nida said...

a kl citizen:
terima kasih kak atas award tu.. terharunya saya... thanks kak.. jasa baikmu akan ku kenang sampai bila2 :)

tinta:
ramai sahabat pengubat lara
terjalin ukhuwah antara saudara
walau tak pernah bersua sapa
namun tetap bertaut mesra

Chik Na:
bestnya.. Nida teringin juga nak rasa petik anggur...