Alangkah baiknya andai..........

Zaman kanak-kanak aku digelar "Minah Kecut" karana ada dua sebab, sebab pertama aku suka masam asam kecut dan sebab kedua masa tu aku memang kecut, atau dalam ertikata lain kurus yang amat. Tapi bila aku masuk MRSM segala2nya berubah....

"Mak Mok" (Mok tu merujuk kepada GEMUK) itulah gelaran yang diberikan oleh arwah abah kepadaku suatu ketika dulu. Zaman yang paling aku tak suka, banyak baju aku dah sendat. Semua ini terjadi selepas aku operate buang apendiks (tingkatan 4) , start dari itu badan aku ni naik tanpa boleh di'control' dan selera makan pun terbuka memanjang... semua benda aku nampak sedap..hehe.
Aku yang pakai blazer (tiga dari kanan)
Sempat lagi tu...hehe (aku duduk dua dari kanan)
Amali haji.. mudah2an sampailah hajat aku untuk menunaikan haji secara realiti..aminnn
(aku berdiri belakang 4 dari kanan)

Tension bangat aku masa tu, mana taknya bila balik kampung je, semua akan tanya kepadaku kenapa dan mengapa badan aku jadi gemuk secara mendadak.. bayangkanlah masa tu dagu ni bukan setakat double chin lagi... dah ber'chin'2 dah gamaknya...
Masa ni jarum penimbang dah mula menunjukkan peningkatan demi peningkatan...hehe (aku yg pakai baju hijau)
Inilah sempadan dunia kami.... depan pondok guard (aku yg paling kanan)

Habis je SPM aku start diet gila2... satu hari aku hanya makan sekeping keropok sahaja! Puas jugalah kena marah dengan mak dan abah, aku rasa ler masa tu aku dah terkena penyakit "Bulemia" (lepas makan banyak sikit aku cuba jolok tekak untuk keluarkan semula makanan tu). Turunlah sikit berat ni.. tapi bila masuk universiti naik balik..hehe.

Aku bertunang ketika aku berada di tahun akhir (tahun 3) di U, selepas bertunang aku start diet semula... time tu pulak aku tak sentuh langsung minuman manis.. (nak jimat duit pun ye..hehe). Aku rasa cara itu paling efektif, badan aku terus mengalami penurunan berat badan. Kalau dulu banyak baju yang aku tak muat, kini semuanya aku telah muat... horreyyyyy!!!!

Tapi selepas bersalinkan Kakak Mizah, badan aku terus susut, sebelum aku masuk KPLI beratku hanya 39 kg sahaja.... Masa ni rasa macam nak gemuk semula. Kalau dulu bila balik kampung orang duk sibuk tanya pasal badan aku yang gemuk, kini terbalik pulak... "Kenapa ni kurus sangat, ada sakit ke atau tak cukup makan ke?".. haiiiii tension lagi. Kadang2 rasa macam nak selotape jer mulut2 yang suka jaga tepi kain orang ni... (tengah marah ni).

Kalau dilihat dari gambar2 di atas memanglah tak nampak sangat dimana gemuknya.. tapi kalau dibandingkan semasa zaman aku jadi 'minah kecut' dulu, pasti semua akan terkejut... bak kata omputih ler macam "makeover' gitu...

Fitrah manusia, takkan dapat semua yang kita hendak... kalau dulu aku nak sangat kurus.. kini kalau boleh alangkah baiknya andai aku gemuk sedikit (sikit je ye).. Apa2pun kurus ke gemuk ke, yang penting happy, hati senang.. betul tak? Mulut orang memang susah nak tutup... dengarkan aje ler..

Aku kini... dihari ulangtahunku baru2 ini..

p/s: gambar2 zaman sekolah ni aku ambil dari koleksi rakan sekelasku Mas Ayu@Angah di dalam FBnya... thanks ye Angah :).. Al-Fatihah buat rakan sekelasku Sti Zubaidah@Kak Long yg telang pulang menemuiNya...



Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

34 comments:

Ummi Humaira said...

salam Nida...

alangkah baiknya ...
andai kak chaq dpt kurangkan sikit berat badan yg melonjak2 naik nih , kak chaq memang kuat pantang tp pantang tengok makanan , teringin semua nk makan...

aduh semalam rasa nk diet sesangat , nampak nasi ,tibai sepinggan .aduuuuuh

Hamizah said...

salam Nida,
badan saya mmg yoyo sjk anak dara lg..tp bila dah bersalinkan anak ketiga ni,mmg terus maintain membulat..camna nih?nak jg kurangkan dalam 10kg tp xberdaya..turun sekilo dua pastu naik lg

Ena said...

Salam kak..

Yg penting badan sihat, Jauh dr segale penyakit kan! itu dah cukup buat kiter rase happy selalu bersama keluarga tersayang.. :)

fikaryna said...

bestnya..kalau dpt jadi mcm akak..huhu..

Chik Na said...

seronoknya boleh maintain kurus macam Nida nih.. Chik na sejak bersalin dah naik dekat 10 kg tak turun turun

HASNAH said...

ermmm...teringin gak nak krus...tp tak bleh...camana ni?

azieazah said...

Alaaaahhh setakat dipanggil MOK tu kira sikit jer tu. Kak Azie ni penah dipanggil Gajah ler, Badak ler, Mak Mok tu ada gak, Tong Drum lah, Debab lah, Montel lah...

lagi apa? sebut jer.. semua dah pernah dengar pernah kena panggil..

tapi

Kak Azie buat tak faham jer.. (sebab kalu nangis or marah, ingat depa nak kisah ker? Tak der maknerrrrr nyerrrr...)

so, Kak Azie appreciate diri sendiri, buat diri sendiri happy, cuba buat sesuatu yang bermotivasi tinggi, buat orang sekeliling happy dan gembira, cuba bantu orang lain..

dan berdoa supaya suatu hari nanti, orang lain akan pandang Kak Azie bukan kerana besar badannya, tetapi kerana budi baik dan secebis jasa...

LanaBulu said...

Kurus ke gemuk ke..kalau dah berkenan tu tak kisah kan..
Namun ke22nya tu jgn lah terlalu over nanti akan menyusahkan diri sendiri dan orang lain juga..berpada2lah..
Lagu laa ni tu dah elokkk aiihh..nak lagu mana lagi...
Hiisss..orang pompuan ni mmg tak pernah pueh2...
p/s- 39kgs tu consider over lah tu..

LanaBulu said...

Kurus ke gemuk ke..kalau dah berkenan tu tak kisah kan..
Namun ke22nya tu jgn lah terlalu over nanti akan menyusahkan diri sendiri dan orang lain juga..berpada2lah..
Lagu laa ni tu dah elokkk aiihh..nak lagu mana lagi...
Hiisss..orang pompuan ni mmg tak pernah pueh2...
p/s- 39kgs tu consider over lah tu..

Ain said...

betul cakap nida, gemuk atau kurus tak penting yang penting sihat kan...

ain kategori kurus kecut gak kot....hahaha....

Asmida said...

Wah.. bestnyer boleh kurus... As??...anak 1 naik 10kg...45kg naik 55kg... Anak no2 naik lagi dlm 8kg..55kg maintain 63kg!!... dan sekarang masuk no 4...berat skrg 8 bulan 69kg.... tu pon berdiet.. takutttt....(wuuuuh... x sanggup nak naik lagi 10kg).... uwaaaah........

Nadiah Sidek said...

hehe..mcm2 la ye. bila gemuk, org tanya..bila kurus pun org tanya gak. skrg berat akk brp? masih 39 ke? underweight la, kn?

maiyah said...

mna ada mok.. ok jek, ke salah tgk org ngee.. kita dah wat n3 giv away tu :$

pak long said...

salam buat tuan umah..
apapun yang ada pada kita itu semuanya molek blako....pak long doakan sahabat ni terus sihat...mentain cam gini...cun tu

Nur Asna said...

Kita ni ada persamaanlah...akak zaman sekolah rendah kurus sangat...bila start masuk asrama mula gemuk & montel...sampai kawan2 gelar mentimun...lepas bersalin kurus semula...haa sejak datang Auckland ni dah mula gemuk semula...lebih 1 kg dari Nida (last timbang masa kita timbang kat rumah Azlina hari tu)

bakhtiarazi said...

Happy belated birthday dari kami sekeluarga....

Untung boleh kurus gemuk kurus, ada mamat tu, kurus, masuk form 2 makin gemuk (sbb lumba lari pun makin dah tak larat), sampai la makin gemuk...

Tunggu org sponsor Jenny Craig la camni (as advertised on TV :p)

cunyu said...

Salam Kak Nida,
Bila tengok gambar2 MRSM nie, saya ingatla kak Nida, berbeza skrang drpd dulu kan..skrang memang slim..:)
lagipun kita sama2 LDP..Mesti kak Nida ingat juga Kak Afzan kan? Dia satu fakulti dgn saya skrang kat UKM...

Naja
ex-MRSMJ 95/96

Mybabah said...

Salam Nida. Kalau kurus sangat orang kata berpenyakit. Jika gemuk sangat akan mengundang penyakit.Lebih baik sederhana, tak gemuk sangat dan tak kurus sangat.

Syuhada Kamal said...

salam kak nida,

akak kurus ke gemuk ke tp tetap maintain comel..:)

akak pas bersalin bleh kurang berat badan lak..sy ni naik mcm dipam2..nk turun sket punye susah..huhuhu

tapikan tak yah amek kisah sgt ape org kate janji cik abg suka..hehe

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam....saya dulu sekolah org panggil minah kecut gak...then lepas kawin hilang habis dah kekecutan itu....

CuTeMiUt78 said...

eemmm tu tandanya badan nida ni cepat naik dan cepat turun gitu...

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

huhuhu aku yang makin lam tak turun2 niee tolonn tolonn tolonn

Nida said...

Kak Chaq:

w.salam.

Nasib baik sepinggan je Kak Chaq.. oklah lagi tu tak berpinggan2..hehe

Hamizah:

Meh sedekahkan 10 kilo tu kat Nida... (kan best klu dapat buat gitu)

Nida said...

Ena:
setujuuuuuuuu.. tapi kadangkala Ena, sakit juga telinga bila depa duk tanya2 je.

fikaryna:

Akak ni klu boleh nak naik lagi berat badan.. kurus sangatlah Ryna

Nida said...

Chik Na:

Kadang2 bila kurus pun orang duk sibuk gak, "Awat jadi lagu tu"... tulah manusia

Hasnah:

Oklah tu, badan akak dah ok sangat dah tu....

Nida said...

Kak Azie:

Betul tu kak... biarlah mereka bercakap.. lama2 mesti penat juga.. yang penting kita tahu diri kita...

Lanabulu:

Nak gemuk sikit je Pak Lan... baru nampak ngetoppp..hehe

Nida said...

Ain:

betul3x... kurus gak ye.. jom join the group.. group 'Minah Kecut'..hehe


As:

hehe.. oklah tu sama naik ngan Yu... janji hati senang.. betul tak??

Nida said...

Nadiah:

Sekarang 46.. still underweightlah Nadiah,akak klu boleh nak capai 50 kilos... mana ler nak cari lagi 4 kilo tu ye...

Kak Maiyah:

Gemuk kak masa tu... sebab dulu saya kering, naik menengah saya jadi mok

p/s: thanks ye kak sudi join GA NIda ni.. good luck!

Nida said...

Kak Asna:

Haahlah.. kita ni banyak betul persamaanlah kak... cuma saya belum dapat baby boy lagi..hehe

Cik Bakh:

Dulu je... kejap gemuk, kejap terus.. laa ni kurus memanjang tak naik2...

p/s: boleh donatekan lemak tu sikit tak kat kita tak?..hehe

Nida said...

Naja:

Kak Afzan.. kenal sangat, satu LDP ngan akak... ada dalam FB akak ni :)

Babah:

Masalahnya Babah saya ni underweight.. bestnya kalau berat boleh dipindah2kan.. boleh Nida minta berat Babah sikit... (gurau je ek)

Nida said...

Syuhada:

Akak ni bila mengandung pun macam tak ngandung... sampai kawan2 cakap "Ko ni ngandung badan tetap gitu... perut je ke depan"... letih juga bila badan kita kecik nak bawak perut yg besar :)

Alimaz..

Takpe kekiutan tak hilang lagi..hehe

Nida said...

Cutemiut78:

Dulu ye macam tu.. la ni turun payah nak naik....

Yu:

Mana taknya payah nak turun.. makan sampai berpinggan2..hehe

a kl citizen said...

assalammualaikum nida

makin matang makin manis nida ya...

siti murni ishak said...

Salam Nida..amboi..suka la..gmbar2 klasik nih! :-)
39kg tu consider sgt kurus...sy pernah berat takat tu saja...ngeri la, tknak lagi sekurus tu!