Winter Ruapehu Episod 2

Happy birthday to you...pada malam pertama, kami sempatlah meraikan hari jadi Abang Mie and Dina...siap ada kek coklat lagi. Meriah bukan main, macam kenduri kahwin pun ada gaya.
Pada keesokan harinya, dengan semangat waja dan semangat kesatriaan (ada kaitan gak tu, sebab nak naik gunung kannn), pagi2 lagi kami semua dah bangun. Sedang aku leka bersama kroni duk sibuk memasak, tiba2 terpandanglah ler kat luar dan ternampaklah Mount Ruapehu yang tersergam indah...wah cantiknya, bisikku di dalam hati (dah start dah ayat jiwang aku..hehe)...lepas dah settle semuanya, pada pukul 9.15a.m kami berkumpul di rumah Abang Mie and kroni, dan tepat pada pukul 9.30a.m kami memulakan perjalanan.. Kelakar sangat masa tu sebabnya masing2 dah macam penguin, mana taknya dah bila pakai baju tebal, badan pun macam gemuk semacam je ler...
Gunung Ruapehu seolah melambai-lambai kepada kami..chewahhh (kereta auto cruise Tok Penghulu..hehe)

Aku dan suami risau juga bila naik ke gunung tu, jalannya sempit dan licin, maklumlah keadaan tayar kereta kami yg agak botak..masa tu tawakkal je lah (formalnya ayat). Selepas parking kami menaiki bas untuk ke atas lagi...budak2 ler paling seronok naik bas, jakunlah katakan..hehe.Then kaum2 adam pun pergilah ke kaunter tiket untuk naik skylift ($30 for family package)...masa naik tu Tuhan je ler tahu betapa berdebarnya jantung aku ni..gayat ler katakan...masa tu nak cakap pun takut, takut jatuh (padahal takde kaitan pun cakap ngan jatuh)Bila dah sampai, aktiviti pertama anak2ku ialah buat snowman, tapi buat punya buat last2 tak jadi2...hehe. Bila dah penat main lapar ler pulak, singgah ler jap kat cafe atas tu, nak makan burger takleh sebab tak halal, so makan je ler kentang goreng n air cappucino panas....

Time nak balik tu ada satu peristiwa yang sangat mencemaskan, salah seorang ahli trip kami ni ada yang pregnant...masa dia naik sktlift tu untuk turun, tiba2 dia macam tak sedarkan diri...cemas kami masa tu, ye lah mana taknya, Akak tu kira dah sarat juga pastu naik skylift tu dengan anaknya yang paling kecil (4 years), terfikir macam manalah kalau terjatuh...last2 dia bangun..haaaaaaa....lega bangat kami masa tu...Kak Asiah, Kak Asiah...macam nak putus nafas kami masa tu..hehe..(rupa2nya dia gayat sebab tu dia kena terlentang, takleh tengok bawah)..
Haaa......ni acara yang paling best, slide menggunakan sled..sewa $10 untuk sejam.. macam2 aksi masa tu, ada yang tergolek, terlentang, terkangkang dan macam-macam lagilah..hehe. Aku n fmily maintain, rekod tak pernah terlentang atau tergolek....cuma termakan salji tu je banyak kali..hehe
Sebelum balik kami sempat makan tengahari , nasib baik ada portable stove, so bolehlah kami panaskan lauk...pastu snow pun turun...wah...jakun lagi....at least dalam hidup aku ni pernahlah juga tengok snow turun..heheHampir 5 jam kami bermain salji..balik pun masing2 dah lepak, malam hari tu, rumah Tok Penghulu (Saudara Azwan) n the kroni punya turn jadi tuan rumah potluck....yang pasti kami memang puas bermain salji..satu pengalaman yang takkan ku lupakan..:-)...

13 comments:

admie said...

kak ida..salji tu rasa mcm ais batu lam peti ais tu ke..hehehe...cerita..cerita..hehehe...

Nida said...

tepat sekali..rupa dia pun ada ler macam ais dalam peti ais tuhhh...kalau Ada nak tau camner rasanyer, Ada makan je ais dalam peti ais tu..hehe

Asmida said...

look very nice lah tempat salji kat NZ nie...mmmm tengok gambo pun jadik lah... seronok... seronok......

Asmida said...

ABC special satu!!!..

ummumishkah said...

sungguh ceria.. seronok sungguh yer.. :)

Nida said...

Asmida: As klu datang sini lagi seronok tau..hehe..takpe kumpul duit berkoyan2 dulu..:-)

Ummumishkah: Sesekali bawa anak2 berseronok, lagipun mereka sedang cuti sekolah

Asmida said...

cuti sekolah ye kat sana????.....lagilah bebudak nie seronok.....

Nida said...

SERONOK MEMANG DIAORANG NIE....HABIS BERSEPAH RUMAH HARI2 MAIN PONDOK2 :-)

Asmida said...

Tu yang bagus dapat menguji minda mereka kalau x bersekolah.... dari dok diam ajeee....ha ha haaaa.... bagus anak saudaraku... teruskan main pondok2....

Nida said...

ni kalau kat Masai tepi rumah As ler jadi mangsa, habis dengan si Afiq pun main pondok2 jadi mak2..hehe

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

huhuhuhuh.. mat misai lahh long .. mat masai tue ape huhuhuhu

Asmida said...

aik??? confius2x...kat masai ke mat misai... ha ha ha....siapa yg salah nie?...

Nida said...

Kak Long pun confuse...sure Yu tengah fening ni..hehe