Rugi Di Dalam Untung..

Thanks kepada Mak Lang Som atas hadiah tudung ni...:-)
Kalau baca entri aku dulu, sure ingat lagi kes tak jadi masuk Maritime Museum sebab tak cukup $2 nak parking....masa tu kesian kat anak2 hampa bangat....
Suka ler tu dapat juga masuk Maritime Museum ni...kalau tak, ermmmm panjangnya muncung

Tapi setiap yang berlaku ada hikmahnya, masa tu kalau nak masuk + cruise satu Auckland tiket masuk untuk per family $60...ntah macam mana minggu lepas hby ada suruh aku surf internet tempat2 yg boleh bawak anak2 jalan, dan syaratnya tempat tu kena murah dan bertutup (maklumlah winterkan)...so godeh punya godeh leh pulak aku terjumpa pasal Maritime Museum, yang bestnya untuk bulan ni warga Northshore boleh masuk free (kena tunjuk bil sbg bahan bukti warga Northshore)...wah best betul.
Sambil berbisik dalam hati "Bila ler aku dapat menjamah naik kapal macam ni ek, tapi seram gak bila teringat cerita Titanic tu"...:-)

Itulah hikmahnya tak cukup $2 dulu..kalau tak nyesal tak sudah melayang $60...ni kira profit yang berlipat ganda ler buat family aku yang ramai angkatannya :-)....tapi dalam untung tu ada gak ruginya, nak tahu sebab apa????? Kalau nak park kereta kat situ kena bayar at least for 3 hours, so semua sekali $6, tapi tiket parking (untuk hari Ahad je) tu still valid until the next morning, maknanya sampai esok (Isnin) pun leh pakai dengan hanya membayar $6 jer...so boleh ler kita past2 tiket tu kat orang lain...dulu masa tak cukup $2 takde lak orang nak bagi tiket parking free, ni bila dah settle bayar tiket tak sampai pun 5 minit ada lak satu Mat Salleh ni nak bagi tiket dia secara FREE...uwaaaaaaaaa.....kami dah ada tiket pun....rugi tu, $6 kalau didarab dengan RM2.3 sama dengan jumlah sepinggan Nasi Beriani Gam Special tuh.... (tapi bila dah kat sini jangan try convert2 dengan duit RM ler, buat sakit hati jer)

Jangan tak tahu, ada kedai runcit kat kapal....cuma kopi cap kapal api je takde jual kat sini (ada kaitan gak tu sebab ada perkataan kapal)

Maritime Museum kat Auckland ni top ten in the world tau....banyaklah jenis2 kapal yang ada kat pameran ni...suasana dalam perut kapal, atas kapal, tepi kapal... macam2lah.... pastu ada juga pameran2 lain yg berkaitan dengan dunia maritim ni...so layan je ler ye gambar2 ni ye....

p/s: "Kadang-kadang Tuhan sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan bertanya-tanya kemana hilangnya matahari, rupa-rupanya Tuhan hendak memberi kita pelangi"...semoga ianya menjadi kata-kata dalam memotivasikan diri andai kita teralpa tentang hikmah sesuatu yang berlaku kepada kita...

6 comments:

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

huhuhuhuuu.... best gaya abg anep kat kedai runcit tuh.. leh masuk cover buku maskulin huhuhuhu

Nida said...

HAHAHAHA....kembang ler hidung abg anep bila baca ni.... Tapi kena kasi perut kempis dulu baru leh jadi cover magazine

p/s: jangan bgtau kat abg anep tau...

Hanafiah said...

uiiii....apa ni ngumpat2 org...hehehe

Nida said...

alamak dia dah tahu ler...lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!

Asmida said...

mm... macam pernah dengar lah ayat tu.. kat citer TV apa ek?.. apa nama drama tu kak long... jawab please... jgn buat ku tertanye2....uwah..... :-(

Nida said...

alamak As.....tak tahu ler pulak ayat tu dari drama....

sori ye...tak dapek den nak tulun.. den pon poning ni nak cari jawapan bg pihak As ni