Dunia Yang Unik Dan Pening

As-salam buat pembaca yang dihormati sekelian, berdirinya saya pada ketika ini adalah untuk menyampaikan sebuah cerita seperti tajuk di atas... (lama tak bersyarah... tu yang meracau di pagi hari waktu Malaysia, hehe)...

Sebelum kata terlajak lebih jauh, ni ada sedikit pesanan buat cik hubby tercinta.. psssst, bang, Ida dah update ye... pasni kena tolong masak ek..hahahaha.

Ok, berbalik kita pada tajuk di atas, izinkan saya untuk mengupas isi karangan satu demi satu, adeiiiiii sudah-sudah ler tu meracaunya cik Nida oiiii (Cik?????? ahaksssss). Ok ni serius punya, alkisahnya aku nak berkongsi pengalaman dan cerita ketika kami berada di Puzzling World, Wanaka, NZ. Tempatnya jauh juga ler dari kawasan aku sebab berada di pulau yang lain so kenalah naik flight untuk sampai ke sana.

Paling tak tahan tu seawal pagi kami dah tercegat di pintu pagar masuk, kalau nak tahu pintu pagar pun belum dibuka lagi..hahaha (punyalah bersemangat). Jadi kiranya kamilah orang yang paling awal masuk ketika itu, syok juga jadi first person ni, bolehlah buat gaya yang entah apa-apa ketika bergambar, kalau ramai orang malu juga nak beraksi 18SG..hehe.

Setelah beberapa minit menunggu akhirnya impian menjadi kenyataan!!!! Pintu pagar telah dibuka..yeeeehhhhaaaaaa :)

Nilah rupa bangunan depan Puzzling World... cantikkan??

Main ler anakku sayang... takpe kamera DSLR tu murah jer, pasni boleh masuk toy box ye... (huwaaaaaaaaaa...... mahal tu nak oiiiii!!!!!! Ni kalau dah besar tak minat bidang fotografi saja je ler...)

Anda lulus dalam ujian menipu ini.... (siap dengan memek muka tu.... hahaha)

Di Puzzling World ni macam-macam benda ada, dan kebanyakannya perkara yang memerlukan kita berfikir dan mentafsir. Kadang-kadang macam tak logik pun ada, tapi sebenarnya ia sememangnya berlaku. Sekiranya berminat nak tahu lebih lanjut tentang kepelikan dan keunikan Puzzling World, jom klik sini... macam-macam ada tau, rugi kalau tak klik.. :) (sebenarnya aku malas nak copy paste..hehe)

Akulah mak gergasi.. aku nak makan daging manusia..kahkahkah (gelak tak senonoh)

Mana lagi hensem, di kirikah? di kanankah? atau di tengahkah?... :)

Aksi model-model dari negara Guatemala.

Huahuahua... entah gaya apa ler kami anak beranak. Dalam kawasan ini, kita akan melihat memek wajah yang berbeza dari pelbagai sudut... memang menghairankan..

Ini pula potret 3 dimensi... macam real punya... (jangan pandang belakang.. ada Hantu Mak Limah)

Bila tengok benda ni teringat kat Petrosains...

Awat ni senget kakak??? Masuk kawasan ni paling pening.. rasa berat sangat badan sebab tarikan graviti dalam bilik ni sangat kuat. Dah ler tu, bilik ni pulak senget, tu yang badan macam 100 kilo + naik bukit... adeiiiiiii, tak larat mak ni nyah...

Ayoyo.... aku tak boleh tengok lama-lama gambau ni.. pening daaaa, pinar mataku.

Confuse???? Takpe, aku pun confuse..hahahaha

Uikssss..... nampak montot ler... tak malu!!!!!!!!! Nilah bilik air gaya Roman

Last sekali aktiviti terakhir kami ialah masuk ke kawasan Great Maze, ingatkan tempat tanam jagung rupa-rupanya macam ala-ala kota sesat... puas kami cari jalan keluar, rasanya ada setengah jam kot.. last-last kami main mengelat.. nak tahu apa dia.. layannn

Merah di pipi tu bukan jerawat ek, orang cop di tangan, aku cop di pipi, pastu jenuh nak hilangkan..hahahah (padan mukaku)

Konon-konon study dulu sebelum masuk ke arena kesesatan...

Ni baru satu per enam dari keluasan kawasan

Puas cari jalan keluar.. di depan salah, di belakang salah..semua buntu.. (Anis buat lawak tunjuk arah langit)

Last-last inilah jalan terakhir..... masuk celah bawah... (bergeliga tak otak kami????)

Menyerah kalah......

Masyukkan tempatnya, apalagi, Air Asia kan ada, jom ramai-ramai pi New Zealand .... (cehhhh sejak bila aku ada saham dengan Air Asia ni)



Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

21 comments:

kakcik said...

Teruja kakcik melihatnya...

Ummi Humaira said...

assalamualaikum dik...

terpegun kak chaq lihat gambaq2 tu ... jeles teramat jeles nie , hui hui hui ...
x per ler dpt kongsi tengok n baca kisah2 di sini pun jadi ler kaaannnnnn.

mekchu said...

syokkkk... tgk gmbr pun dah layan dah.. nak kena pegi NZ la cam nih.. mmg salah satu tmpt idaman tu...

sonata anak kancil said...

best nya!..tak tahu bilanak sampai ke sini...

Nadiah Sidek said...

bestnya kak puzzling world tu! sponsor tiket ke sana boleh? :p

Hamizah said...

bila la dpt gi NZ..
jom dtg OZ..

pak long said...

salam...
amboi bestnya tempat tu...nengok gambor pun dah best..kalau pi betui lagiiiiiiii la best..

Zaitun said...

Bestnya tempat dia,tentu kanak2 lebih gembira kan.

ch@ said...

huaaa banyak syok, mujur badan slim2 lalu ikut bawah papan kota sesat tu. hahaaa. teruja kita tgk kak.

rosnanie said...

best la nida tpt ni...tgk gmbr pn dh teruja....

Alimaz-Kembara Terasing said...

wow bestnyaaaaaaaaaaaaaa...... nak pi jugakkk

cemomoi said...

rumah yang senget tu bukan disebabkan gempa hek?

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bestnye akak...

Lady Lavender said...

bestnya tempat ni nida...kalo kat helsinki ni rasanya tak byk tempat menarik utk di lawat.

Adinda Amy Sensei said...

cantiknyeee kak..

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

wahh menarik2 menarik2

Isabella Iman Iskandar said...

best tempat ni..budak2 boleh learn something. Bila la nak sampai NZ agaknye.

Teh Isniyati

zue said...

best giler...nengok gambo aje dah rasa best.

HappyIrfa said...

assalamualaikum..salam perkenalan dari saya..cantik2nya gambar ;-)

izin link..tq

Nazz@Purple said...

Salam..

naz pun dh jarang blog walking..lame tak jenguk kengkwn...best nye ka nida dpt gi tmpt tu...

maiyah said...

assalam..

wahh sronok nyer.. rasa mcm nk pegiiiii :D