Semanis Buah Seharum Lavender

Jalan lagi?????? Mesti ramai yang ingat kami ni takde kerja lain asyik duk berjalan je. Sebenaunya, kebanyakan tempat-tempat yang aku ceritakan di sini tak jauh pun dari rumah. Sekitar Auckland je, kebanyakannya pun pergi balik hari.

Biasanya balik je cik hubby dari universiti, kami pun bawa anak-anak bersiar-siar. Lagipun sekarang ni masih dalam cuti sekolah (sekolah dibuka pada 4 Feb ni), dan kebetulan tengah summer, siang panjang so tu yang panjang langkah sikit. Tunggulah nanti musim winter, maka langkah yang panjang akan pendek ler jadinya... :).

Kalau dulu kisah buah strawberry, kali ni aku nak cerita kisah adiknya pula, buah blueberry. Masa di Malaysia dulu sebut je blueberry, maka mesti terlintas di kepala otak aku jem blueberry.. tapi Alhamdulillah, dapatlah juga aku melihat dan berkenalan dengan buah itu di sini. Layannnnn...

Inilah ladangnya.. sayup mata memandang.. sangat luas

Inilah buah blueberry yang sudah masak... ada manis, ada masam...

Pokok dan buahnya macam pokok kemunting... (tiba-tiba terfikir, cuba buah kemunting tu dikomersilkan.. sure masyukkkk)

Tu dia.... hebat tak hebat... (nasib baik tauke ladang tak nampak...hahahaha)

Sekilo $8, masuk adalah free dan makanlah sampai terbongkang (amaran: jangan guna perkataan ini dalam penulisan ketika menjawab peperiksaan ye.. :) )

Setelah sebu perut makan buah-buah tersebut, kami meneruskan perjalanan lagi. Kali ni ke lavender farm pula. Terkesima, teruja dan terkujat aku melihat lautan ungu yang begitu indah dan memukau mata yang melihat... (aku peminat tegar warna purple tau)...

Seharum wangian lavender dengan keindahannya melatari alam ini.

Andailah dapat ditanam pokok ini di depan rumah..hmmmmm

Jangan bimbang lebah-lebah ini tak menggigit, depa dah mabuk dengan bau bunga lavender + kenyang menghisap madu (hipotesis aku je ni)..

Amboi seronok sakan ek...

Model pencen pun nak beraksi juga ke???..hehe

Selain dibuat minyak wangi dan pewangi udara... bunga lavender pun boleh dibuat gula-gula tau...

Sekian sahaja aku melaporkan aktiviti kami sepanjang musim summer ini, thanks buat Cik Nan dan Kak Asna atas tajaan penginapan dan makan minum, semoga Allah membalas budi baik kalian..ameeeennnnnn.. dan buat pengetahuan semua, aku demam hari ini.. uwaaaaaaaaaa (aiseyyyy terkeluar tajuk ler pulokkk).



Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

23 comments:

kakcik said...

Kakcik sangat suka pada haruman lavender walaupun tak pernah menghidu baunya yang asal dan segar itu. :)

zue said...

nak kesana mmg x merasalah...dapat nengok gambo2 dah rasa brtuah dan seronok..

cemomoi said...

kalau le dapat ke sana...

Ummi Humaira said...

assalamualaikum cikgu....

terbongkang n terkujat tu mendanya cikgu, anak murid tak ngerti non... he he he

pos ler buah blueberry tu ke sini sikit , kak chaq teringin sangat nk makan nih , mengidam ker dah ubah tebiat tak tahu ler ...he he he

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

cantekkkknye...

azieazah said...

NIDA:
Kak Azie pun peminat tegar PURPLE.
Kalu dapat pi ladang lavender tu, harus terus tidor di situ takmo balik-balik!

ardinihumaira said...

teringinnya nak ke sana.. dni suka lavender.. terutamanya lotion bau lavender ;)

en_me said...

sonoknyerr ..

Hamizah said...

masih ada bunga wpon dah summer?bestnya..

Oyis said...

betul tu kak nida, masa summer kena manfaatkan dgn jalan2. dah winter nnt mmg terperuk dlm umah je la, mcm kami skang. mandom betul lah. kami pon kalo jln2 byk nya yg dkt2. tp x la bermakna dkt tu x best, byk je tmpt best kalo saja pandai mencari n menghargai :)

a kl citizen said...

cantiknya memukau hati... bertuah nida

siti murni said...

uwaaa....sukaaa!! saya tak la minat sangat dengan purple..tapi yang pasti saya memang suka lavendar! baik haruman lavendar, aromatheraphy, shower gel...fuhh..& hari ni baru tau..lavendar boleh buat gula2..hmm.tq kak nida.
cantik foto2 kak nida...:)

Lady Lavender said...

waa..bestnya nida. Blueberry best..lavender pun best. pendek kata semua best2 belaka..tak sabo nak tunggu summer gak :-)
p/s: spring pun belom dah sibuk nak tunggu summer..

junegenie said...

nida demam ke?? ciannyaaa... kalu dh demam tu duk depan pc je tulis blog.. jangan jalan2 ke luar lagi dh heheheh...

fikaryna said...

blueberry? pos ke msia sket..:)

Zaitun said...

Lavender...blueberry...strawberry...bestnya.Bila nak rasa petik sendirik.

Alimaz-Kembara Terasing said...

comei la model2 tu... nak pulak model pencen tu lagi mengancam.... ehheheheh...iklas dihati....

Iris said...

kakak,

suka sangat semua gambar2 dalam entri ni..lavender...seperti terhidu wangian itu..

Nida said...

Kakcik:
Baunya sangat menyegarkan... tapi lama-lama boleh mabuk juga..hehe

Zue:
Alhamdulillah.. sekurang-kurangnya dapat berkongsi pengalaman..:)

cemomoi:
dengan tambang murah Air Asia atau Jet Star segalanya bukan lagi mimpi :) (jadi agen iklan daaa)

Kak Chaq:
hehe.. tu bahasa orang kampung saya je boleh guna kak chaq.. ngidam??? mesti Hanan suka dapat adik..hehe (gurau je ek)

meniti senja:
Apa yg cantik.. model pencen itukah??? ngengehngeh

Kak Azie:
Samalah kita kak... nasib baik kita tak pergi sama-sama.. kalau tak mesti pening cik hubby kita, isterinya takmo balik2..

Dini:
Kak Nida pun suka bau lavender.. terutama penyegar udara haruman lavender

en-me:
sangat2 seronok :)

Hamizah:
bunganya sampai hujung bulan satu jer.. pastu akan ditebang

Oyis:
lagipun kami tinggal lagi setahun lebih je kat sini... summer pun lagi sekali je merasa.. jadi sementara ada peluang dan ruang kutiplah pengalaman seberapa banyak di bumi asing

a kl citizen:
Alhamdulillah... atas peluang dan ruang yang diberikan olehNya

Siti:
Bau lavender memang menenangkan hati... tak puas menciumnya.. anak2 akak suka gula2 lavender..
Foto ni byk cik hubby yg snap :)

Lady Lavender:
hehe.. summer memang waktu yang ditunggu2....

fikaryna:
takut bila dipos, takut kulat yang lebih banyak dari buah tu sendiri..hehe

Kak zai:
segalanya tak mustahil kak... banyak dah kemudahan sekarang.. teknologi pun semakin canggih.

Alimaz:
hehe... mengancam??? tapi bukan mengancam keselamatan dan nyawa orang kann?????

Iris:
Thanks Iris... wangian yg lembut dan mempesonakan.. :)

pak long said...

salam...
sedapnya makan anggur....

shaniza said...

salam...
Agak2 blueberry boleh hidup tak di Malaysia? Malberi yg buahnya warna merah tu dah byk org tanam di sini.

norakhtar said...

salam kenal dari Moscow :)

Nida said...

Pak Long:

nanti saya upload gambar dengan anggur lak ek

Kak Niza:
haah ek.. belum cuba belum tahu, mana tagu tiba2 membiak dengan banyaknya

Norakhtar:
salam perkenalan jua buatmu