Penternak Berjaya

Sudah lama kiranya aku menyepi daripada mencoretkan sesuatu di sini. Nak berblogwalking pun tak sempat, rindu juga pada rakan-rakan semua. Keadaan ibu mertua aku masih tetap sama, tak banyak perubahan.. mohon agar rakan-rakan dapat doakan buat ibu mertuaku. Hubby pun dah balik ke Auckland semula.

Sebenarnya dah lama aku nak tunjuk hasil binatang ternakan aku di sini. Tapi asyik tidak berkesempatan sahaja, jadi hari ni layanlah ye binatang-binatang yang dapat ku ternak dengan jaya dan suksesnya..... hehe..

Tu dia..... baik punya lentok

Haa.... inilah yang dinamakan ulat beluncas.... sihat dan gemuk lagi... (ini baru sikit, sebenarnya banyak lagi yang berselindung di celah-celah daun)

Uwaaaa... habis pokok aku!!!!!!

Pokok selasih pun dia ngap sama

Cili yang menghijau sehijau ulat-ulat beluncas aku.. :)

Pokok strawberry yang turut sama jadi mangsa

Inilah ladang ciputku tempat ulat beluncas mencari makan




Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

23 comments:

a kl citizen said...

sumber protein tu nida....

deena farhana said...

ulat ke tu?

moga ibu mertua kak nida cepat sembuh :)

Ain said...

eiiiii, tak geli ke nida?

sayangnya tengok tanaman nida dikerjakan ulat beluncas....huhuhu....

hopefully mil nida cepat sembuh...aminnn

BezBuddy said...

gelinye tgk ulat tu akak....huhu...pndai ulat tu cri mkn...smoge mak mertua akak cept sembuh...jgn sedih2 ye kak

Hamizah said...

segarnya ulat2 tu..

semoga MIL nida cepat sembuh..

Nadiah Sidek said...

tahniah ye kak sbb dh jd penternak berjaya..hihi..

kakcikseroja said...

Aduhai .. sihatnya ulat2 tu.. Nida nak buat masak goreng berlada, ke? ;-)

Wasatiah Gurlzz said...

aduyai...mati2 an sya ingatkan akak beli kambing ker, lembu ker..rupanya, serangga perosak...haha...tp still ada faedahnya binatang2 tuh..wikikiki

Nurimo said...

Salam Nida,

Rasa lama tak jengoh tapi alamat ingat lagi,

Nida tulah nak kenal ulat sutera,pelihara ramai boleh buat kain sutera.

Ummu Ammar said...

Nida..

Welcome back!

Ingatkan penternak apa..rupa2nya ulat..nampak gemuk2 semuanya..hihihi

Oyis said...

rajin nya nida... sempat bercucuk tanam lg hihi

ch@ said...

eeeiii...geli la kakNida ni, walaupun kite ni suka akan hijau, say no for beluncas & ular daun...larikkk....

LanaBulu said...

Mengikut kaedah..
ulat tu boleh dimakan..
rasanya lebih manis dari mentarang..
amacam maksu?
Teman agakje lah..sebab teman nengok orang kat sabah serawak tu selamba je makan ulat yg kat dalam batang (pokok sagu kot)..
Siap boleh meleleh2 lagi kat tepi mulut..
Elok lah maksu bela banyak ulat2 tu..untuk boleh boleh beralih kepada perusahaan kain sutera lak lepas nih..
Nanti akan ada product sutera baru from NZ tapi made in Malaysia...gitu..hee

MAMASYAZA said...

geli sgt tgk ulat hijau camtu, tp geram dia tak dak keja lain, dok makan daun rupanya

Nur Asna said...

rindu ulat beluncas kat pokok tanaman ayah akak kat kampung

Ena said...

uwaaaaaa..

ena nie tak leh tgk ulat2 macam tu.. geli..meremang dah paler nie.. huhu.. lagi2 kalau tgk ulat gonggok..mau menjerit 1 umah..

abis dedau ye kak.. kenyang ulat tu..

siti murni ishak said...

Aduhai...best la nida...isi masa berkebun..huhu..mcm i ni..berkebun kat FV je...siannn...tak space kat umah nak berkebun. dah rezeki beluncas tu...halalkan je la..hehe

Acik said...

Salam..
Kalau sesak2 boleh buat lauk.. hi..hi..hi.
Semoga ibu mertua Nida sembuh semula drp sakitnya..

Syuhada Kamal said...

dok tertunggu2 je akak updet blog..:)..pasal mak mentua akak tu..sy doakn beliau sembuh seperti sediakala yer..

eeii..geli tgk ulat2 beluncas yg gebu2 n montel2 belaka tu..mmg sihat walafiat diorg makan pokok2 yg akak tanam..kene wat sesuatu tu kak..kalu tak abisla sume dikerjakannya..

maiyah said...

moga ibu cpt sembuh ya

tp cntik je kaler ulat tu kan ngeee

cemomoi said...

goreng pon sodap tu..

kami doakan kesihatan beliau segera sembuh, amin

zue said...

mmg rajin nida...tanam mcm2 jenis pokok siap ternak ulat beluncas lagi.

kena bubuh racun serangga klu x ulat tu dtg lagi.

p/s: semoga mak mertua nida cepat sembuh.

thunbergia said...

sungguh gemuk gemuk beluncas ijo kanns,

salamm,