Andai Ku Bisa Terbang...

Dah lama rasanya tak berpuisi. Semalam hubby tanya "Aik.. lama tak bersajak"... Hmmmmmm terpaksa ler aku duk perah idea cari ilham nak buat sajak ni...

Tengah belek2 gambar yang sesuai untuk aku buat sajak, terpandang ler pada gambar burung2 ni. Gambar atas ni hubby snap masa burung tu terbang kat belakang rumah. Gambar yang seekor lagi pulak masa kami berpicnic kat Devonport dulu.. So layannn je ler ye hasil kerastangan (macam kraftangan ler konon) aku ni... :)


Ku angankan ku bisa terbang
di langit tinggi indah pandangan
pasti persona hijau mendamaikan
tenang laut cantik membiru.

Ku ingin jadi seperti burung
bebas berterbangan riuh berkicau
akan ku redah bayu berhembus
di atas sana ku lihat segala.

Ku singgah di ranting daun
helaian daunan yang gugur ku saksikan
alpa aku sejenak
menghitung guguran itu.

Sedang ku terus dalam keterlekaan
tetiba angin pun bertiup kencang
mengocak aku dari leka
untuk terus terbang ke angkasa
melihat bumi yang indah berwarna-warni.

Ku teruskan menongkah angin
pada dunia yang sebentar ku saksikan
pada hakikat kehidupan manusia
yang melorek lukisan alam...

Menakutkan pada mata yang melihat!
Mendebarkan perasaan di dada!
Menyukarkan udara yang dihela!
Membakar amarah yang terpendam!
Bumi tidak seperti digambarkan!!!!

Itu hanya khayalan aku
lantaran aku tak bisa terbang....




Salam Bersambut, Ukhuwah Bertaut

49 comments:

kakcikseroja said...

Salam Nida...

jangan jemu untuk terus berkarya! Puisi adalah luahan hati yang kadangkala tak terungkap dengan ayat yang panjang berjela. :)

ummi humaira said...

salam adinda Nida...

Andai k.chaq Bisa Terbang.nak ajer ke bumi AlBany untuk menziarahi dinda ku di sana,,,

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam nida.....bestnya kalau betoi2 leh terbang....

azieazah said...

Bestnya sajak dia..

NIDA boleh framekan dan buat hiasan dinding jika mahu. Hadiahkan pada hubby pun boleh...

LanaBulu said...

Salam hormat,
Terpandang tajuk..hati tersenyum,
Kepala teman menggeleng,
..Apa lah nak jadi dgn maksu ni..,
meghepet(mimpi) pagi2 ni(sbb jenguk blog waktu pagi 18/1/2010),
Cukuplah dok terbang malam2 tu..( I mean mimpi lah ok.. apa senyum2?)
Tapi bila membaca n3..ooo gitu rupanya..baguslah membina imiginasi demi kasih sayang dan kebahagian...
p/s-nukilan tu simpan nanti bagi kat 'cikgusi' maybe dia boleh tolong bukukan dan pasarkan kat alaf21 tu.. siapa tahu..? langkah pertama boleh merrruubahhh..mimpi menjadi aset!

Nurimo said...

Salam Nida,

Andai ku bisa Terbang...

Akan ku balik tiap-tiap hari

menjengok tanah airku yang tercinta

Aku kan ziarah pengujung blogku

Untuk merealisasikan alam maya

ke alam realiti

OK TAK ANA SAMBUNG he..he..

HASNAH said...

bestnya nida..pandai bersajak...anyway..goodluck!!

Ena Qalinsya said...

klik dpt milo..

perghhhh klasik tol nida ni ye.. siap bersajak lg hehehe...
mesti masa bercinta dulu romantik ahaks

Ena said...

Salam Kak Nida..
ena datang ziarah nie.. Wahhh pandainyer bersajak.. tak sangka la.. camtu akak nie penyajak la ek.. bagus la camtu..

IRIS said...

Salam kak Nida

saya sangat sukakan puisi. Apa sahaja yang berbentuk pui memang kena dengan jiwa saya.

btw, puisi akak best. Gambar burung tu pun best.

Ahmad Zulfadhli said...

wah.. hebatlah puisi nie.. terpesona saya membacanya.. teruskan menulis kak nida.. :D

ummumishkah said...

Puisi yang cukup indah!

siti murni ishak said...

salam nida,

sy tk pandai bersajak tp suka baca sajak. biasa kalau tgk pic2 camni mcm la idea keluar yer..

Ain said...

wowwwww!!! pandainya nida berkata-kata....

sayang kita tak bisa terbang kan...

maiyah said...

salam ukhuwah.. mmg menarik.. suka ngan kata kata ni ;)

Ummu Ammar said...

Bahasa yg indah..apa kata Nida kumpul koleksi sajak2...and hantar kt mana2 penerbitan..mana tahu ada rezeki..

shaniza said...

Salam..
Nida dulu cikgu BM ke? Pandai bersajak... boleh bukukan nanti bila dh banyak. Akak tak berapa reti berpuisi tp terimalah...

Selintas camar yang lalu
membawa sarat harapan
nun di puncak awan biru
sana sayapnya meluas membuka
ruang pandangan manusia
agar mengheret dukanya pergi

Syuhada Kamal said...

teruskan berkarya ye kak..:)

Nadiah Sidek said...

akak ni ada bakat berpuisi rupanya :)

Nida said...

Kak Cik..
w.salam.. jemu tu belum lagi.. tapi kering idea selalu..hehe

Nida said...

ummi humaira:

w.salam kekandaku Kak Chaq.. takpe, masih bisa untuk terbang.. kapal terbangkan ada..hehe

Nida said...

Alimaz:

betul3x.. tapi risau juga, takut disangka burung lak nanti... tak pasal2 kena tembak..hehe

Nida said...

Kak Azie:

Main pakai tibai jer kak.. sajak akak lagi best :)

Nida said...

Lanabulu:

Pak Lan... sana pagi sini dah tengaharilah Pak Lan... sesekali menghepek apa salahnya..hhe

p/s: idea yg menarik.. memang dah lama nak cari publisher ni.. tapi tak pandai :)

Nida said...

Nurimo:

Perghhhhh... dahsyat sungguh sajak tuan hamba.. buat hamba di sini terasa seolah2 hamba boleh terbang dan balik ke Malaysia.. ia seolah2 real ler tuan hamba :)

Nida said...

Hasnah:

Hentam je kak.. tulis apa yang terlintas di benak rasa :)

Nida said...

Ena:

hehe... masa bercinta tak pandai nak jiwang2 ni.. maluuuuu..hehe

Nida said...

Ena:

Ala Na... suka2 je ni.. mengisi masa senggang

Nida said...

Iris:

Wah kita sealiranlah.. tapi akak buat sajak ni time boring2 jer... sebab diriku takdelah semahir mana

Nida said...

Zulfadhli:
Insya Allah.. akanku terus menulis selagi diberikan ilham olehNya

Nida said...

Ummumishkah:
Terima kasih.... :)

Nida said...

Siti Murni:

Kadangkala tak kluar juga ideanya.. kena kasi mood ok baru idea datang tanpa dipaksa :)

Nida said...

Ain:

Kalaulah kita bisa terbang.. mesti tak lakulah tiket kapal terbang.. betul tak Ain?

Nida said...

Kak Maiyah:

Sajak Kak Maiyah lagi indah bunyinya... sajak ni main pakai hentam je kak..

Nida said...

Ummu Ammar:

Terfikir juga nak buat begitu.. Insya Allah bila balik Malaysia nanti.. doakanlah semoga berjaya :)

Nida said...

Kak Niza:

Saya pure aliran Sains.. ajar Sains dan Biologi.. Buat sajak ni sekadar suka2 je kak...

Wah indahnya madah yang tercipta... bolehlah saya belajar dengan akak lepas ni..

Nida said...

Syuhada:

Insya Allah.. selagi nyawa dikandung badan

Nida said...

Nadiah:

Hentam je Nadiah... + minat..

mamawana said...

Nida cantikkkkkk.....kreatif. Mama bayangkan nak jadi burung cute terbang di langit biru dan hinggap di ranting wangi belakang umah Nida.....heeeee

cemomoi said...

ada kata jadik burung syok dapat meredah awan, malangnya banyak bebudak melastik, banyak orang tua menjebak, sudahnya terpenjara dalam sangkar, merintih hilang sayap kebebasan, menagis supaya orang terhibur

al-lavendari said...

wah pandai bersajak. dalam maknanya. "from bird eyes view".

Nida said...

mamawana:

susah jadi burung cute ni mama.. nanti kena pikat dengan pemburu...hehe

Chik Na said...

Pandai Nida berpuisi...Chik Na kalau nak berpuisi, mesti hancus.. he he he

CuTeMiUt78 said...

bagus2.. memang ada bakat ni

en_me said...

chantekknyerr gambo burungg tewww..

Nida said...

Cemomoi:

Begitulah nasib kau wahai burung... sakit derita hanya kau yang tahu...

Nida said...

al-lavendari:

sekadar memenuhkan masa lapang.. takdelah pandai mana :)

Nida said...

Chik Na:

sajak ni pun banyak kena dimurnikan lagi... ni pun hancusss jugak,....hehe

Nida said...

Cutemiut78:

hehhe.... bakat menghentam jer...

en-me:

Setuju dengan pendapat tuan hamba... bersih dan cantik