Dia Yang Ku Kenali..




Hari ini adalah hari yang paling menyakitkan.... sakit yang ketiga selepas mati, bersalin dan #%$@$%#^. Dah 4 biji pil pain killer ku telan... semuanya gara2 gigiku ini. Bagi sesiapa yang ada petua untuk meredakan sakit gigi ni, tolonglah berkongsi denganku ye, sudah tidak tertahan lagi rasanya sakit yang ku tanggung, bantulah aku andai upaya (hehehe.. sedih je bunyinya).

Disebabkan sakit gigi, mood nak menulis pun agak kureng. Ingatkan nak update blog siang tadi, tapi denyutan sakit gigi  ni membantutkan niat murniku untuk berkongsi cerita (chewaaaah... niat murni lagi tu). Tadi hubby tegur "esok nak masuk cerita apa?"...adusssss... tu yang mak cik lemah tu, nak keluarkan idea dikala idea tengah gersang ni yang seksa .  Sekarang jam di dinding dah menunjukkan pukul 11.50 pm.. dah kira lewat malam dah ni. Bila aku baring tadi, otak still berfikir tajuk yang sesuai untuk entri aku.... haaaaaah! I got it!!! Bila tengok wajah anak2, teringat perangai mereka.. so aku nak berkongsi info mengenai karektor anak2 ni.


Anak Pertama (Kakak Mizah)
Manja (takleh kena marah sikit.. menangis, bila part ngaji selalu menangis.. ke aku yg garang sangat ngajar budak ngaji?), lebih bertanggungjawab, akur pada arahan yang lebih tua jer (kalau adik2 suruh memang tak jalan), paling serius dan kadangkala paling penyayang (sebab itu Akak Azi tak suka main cikgu2 ngan Kakak Mizah...garang sangat), lebih rajin (ni memang aku paling puji, Kakak Mizah memang rajin..."Ibu can I help you to cook", itulah ayatnya hampir setiap hari). Suka melaram, habis gincu aku kena share dengannya.. hehe


Anak Kedua (Akak Azi)
Sifat yang paling ketara pada Akak Azi ialah dia seorang yang sangat berdikari, tidak takut untuk mencuba sesuatu yang baru (kalau nak tahu Akak Azi ni selalu hilang masa kecik2 dulu, mana taknya selalu mencuba jalan yang baru, orang ikut jalan lain, dia ikut jalan lain),  paling ligat, cepat memberontak (selalu dia suka cari pasal dengan Kakak Mizah dulu), mudah terasa dipinggirkan (Akak Azi selalu kata "Ibu tak sayang Akak Azi, ibu sayang Kakak ngan Anis jer"), Akak Azi sangat penyayang (tak lokek memberi ciuman dan pelukan, kalau Kakak Mizah terbalik pulak, bila mintak baru ler dicium pipi ibunya ni..:-) ).



Anak Ketiga (Anis)
Apa yang aku perasan Anis ni ada karektor separuh dari Kakak Mizah dan separuh dari Akak Azi + karektor dia sendiri. Dia tidak seligat Akak Azi dan tidak selembut Kakak Mizah, tapi dia paling manja (agaknya kecik lagi kot), bab merajuk pun boleh tahan (tapi cute bila Anis merajuk..hehe), paling banyak kehendak (dia dengan Azi paling tak sebulu, asyik bergaduh je, Akak Azi pun satu juga tak reti nak mengalah), Anis pun pandai berdikari sendiri macam Akak Azi dan paling pemalu macam Kakak Mizah, Alhamdulillah Anislah paling senang disuap makan, dari kecik sampai ke besar nganga jer...hehe (ikut mood jugak), sebab tu ramai yang kata Anis ni lain sikit mukanya sebab lebih bulat...hehe.

Anak Keempat....???????
Haaa... tu kena tunggu.. (ntah bila). Doakan je lah... mudah2an dapat hero lak... aminnnnnnn  :-)

16 comments:

Ummu Ammar said...

Salam Nida..

Sakit gigi? Ala kesiannya. Harap dah ok..

Menarik entry pasal anak2 ni..

Mungkin kebetulan atau mmg semulajadi anak 1&2..

Ammar byk menyamai Kak MIzah:Manja sgt. Tak boleh tersentuh sikit.Merajuk la. Btanggugjawab,aktif&berani.

Afiq no 2 sama ngan Kak Azi : Garang dan suka memberontak. Mangsanya si abg.Ayat terpinggir tu samalah..biasanya bila dia jeles kt abg..dia juga seorg yg teliti&kemas..brg2 dia xbleh diusik sembarangan..

Syuhada Kamal said...

Sakit gigi ke kak..kesiannya..sy taktaula petua nk tolong..sy kalu skt telan pain killer ajela, agak2 da reda cpt2 pg cabut sblm sakit dtg semula..

sweetla anak2 akak..samala kite, heroin aje..nak gak boy tp bukan skrgla, hope dptla nnti...hehe

Nurimo said...

Salam Nida,

Betul sakit gigi bubuh bunga cengkih.
Ambil bunga cengkih sekutum atau dua kemudiam tumbuh sikit.
Selepas itu masukkan tempat gigi sakit/berlubang.

IsyaAllah sakitnya mudah-mudahan akan hilang.Petua ini diamal oleh datuk nenek kita dulu di mana masa tu tiada doktor gigi yang ada sijil lagi he..he..

Cantik sungguh 3 beradik Mizah,Azi dan Anis.Walaupun ibunya cakap tingkah laku sedikit berbeza,tapi tetap ada persamaan,kuah kalau tidak tumpah ke nasi nak tumpah ke mana....

Mungkin yang ke 4....jadi rakyat NZ ko..

1055 malam dikala malam masih muda lagi kat sini sambil tengok tv.

ummi humaira said...

salam Nida..
ya habibi ya maulaana ..
sakit gigi tak leh lena..

akak cuma tahu yg sakit gigi berlubang jer , ambil bunga cengkit masukkakan jer dlm lubang gigi tu . senang2 gigit jer...

comel2 puteri2 Nida , ni ikut muka siapa , mak ke ayah nya...

kisah anak2 nie elok di catat bila diorang besar nanti boleh tunjukkan .. macamana mak / ayah layani kerenah mereka...

ummi humaira said...

salam ..
bukan bunga cengkit tp cengkih ler

bakhtiarazi said...

Cikgu Nida: Tu laa...sape soh habiskan gula2 yang tak habis masa halloween ari tu? Kan dah sakit gigi! :p

p/s: Sakit gigi mungkin nak dpt baby kot :D

Nida said...

Ummu Ammar:
w.salam
Biasanya anak no 1 dan no 2 ni contrast perangainya.. bila part merajuk tu yg lemah.. tak reti nak pujuk macammana..

p/s: hari ni ok sikit gigi ni, dengar kata sikit..:-)

Syuhada:
tulah...sekarang ni depends pada pain killer jer.. tapi bila dah tak sakit, malas lak ke doktor..hehe

Sama2lah kita berdoa moga dapat baby boy ek..aminnnn

Nurimo:
Hari ni ok sikit... moga2 gigi niterus ok sampai bila2... kalau tak nak senyum pun seksa....hehe.

Budak2 ni memang ada persamaan.. kuat melaram + bergincu. Habis gincu saya bawak dari Malaysia punah buat dek budak2 ni.

Aminnnnnn... mudah2an yang keempat made in NZ...hehe...

p/s: klu saya 1055 mlm tu dah kira tua dah tu... zzzzzzzzzzzzz

Kak Ummi:
Tulah masalahnya.... giginya sakit tapi tak berlubang... satu gigi ni saya tampal sementara sebab dengan harapan sempat balik Malaysia utk cabut atau buat rawatan akar.. (sini teramatlah mahalnya kos dentist).. doktor dah kata takleh tampal.. tp dia kata cubalah dulu..

Dah 7 bulan ok jer... kali ni lak sakit... aduhhhh.. macam nak terbang je balik Malaysia.

Ramai yg kata anak2 saya banyak ikut muka hubby, terutama part mata..heh..

p/s: bila mereka dah besar nnt, blog inilah tersimpan segala kenangan bgmana membesarkan mereka.

Bakhtiar:
Alamak mana tau ek..kantoi ler.. Cik Piah berbakul2 bebel kat saya sebab awatlah taknak buat check up gigi masa kat Malaysia dulu... kat sini baru menyesal... andailah dapat ku putar waktu...akan ku serang klinik gigi kat Taman Guru tu...uwaaaaaaaaaaaaaaaa

p/s: tahniah ye... dapat tahu yg Cik Bakh n Yati bakal menerima orang baru tak lama lagi... suka ler Irfan nnt..hehe

muqay said...

Sakit gigi kerna nak tumbuh baru ker?

Nak anak laki kena tanya petua2 org yg ada anak laki.

Nanti kalu dapat kongsi sama.

Nida said...

Muqay:

Taklah.. gigi ni sepatutnya dah sampai masa utk dicabut.. tp Mak Su buat temporary filling dulu... tu yg sakit tu..uwaaaaaaaaaaaaaaa...

p/s: petua tu byk... klu bjaya nnt Mak Su habaq kat Miq ye

nsazwa said...

salam kak..
seronok kan bila masuk topik anak2...semua heroin ye kak..mudah2an dptla akak merasa jaga hero plak kan dtg ye...
p/s : nani punsetuju dgn cara bunga cengkih tu..

Nida said...

Nani:
tulah... rumah ni asyik bersepah jer, mana taknya anak2 akak ni asyik main pondok2 je memanjang.. maklumlah pompuan..hehe

p/s: akak dah cuba, tp payah juga sebabnya gigi akak ni tak berlubang... payah nak lekat cengkih tu

Wasatiah Gurlzz said...

owh, seronoknyer bole citer tentang anak2..sya blom kwen, kire tak leh nk citer bab2 anak ni..hehe..kne kwen cepat2 nih..hak3..

tinta kasturi said...

salam nida..

lain anak lain karektornya ya.
lain pula pendekatan terhadap diorang ni.
lain bukan tak adil
lain yang adil
meletakkan sesuatu pd tempatnya..

rasanya karektor kebanyakan anak along2, angah2, uda2 dan seterusnya adalah juga byk persamaannya..

saya ada sikit2 macam anis tu.. (karektor no3)

Nida said...

Wasatiah:
Kena cepat tuh.. akak doakan semoga bertemu jodoh yang baik dan soleh..aminnn :)

Tinta :
Pelbagai anak pelbagai ragam.. pelbagai orang pelbagai tabiat
.. itulah warna2 kehidupan.. :)

NURUL IZZA said...

maksu: mizah sebijik pak nep..plg comey anis..kenan tol tang mata bulatt gitu.ms bb dulu-ingt ms kenduri iza dulu.. tertnya adehh budak ni mata bulat sungguh.comey je.tp muka mak n ayh die xde plak.. ekeke

Ingt ms raya 2007 azi asyik nangis je..sakit gigi.maksu plak tension kot layan anis je.. sian die..eheheh..;))

mama iza anak 7 org-sume byk perangai. kadang tu nangis pon dia wat xtau je..last2 pujuk diri sendiri suda..tuhla sape suh nk manje2? kaang pujuk diri sendiri tuh..;p

Nida said...

Izza:
Ramai cakap Anis ni ikut mata sapa... entah ye,mungkin maksu masa tu minat sangat kat Heliza (Akademi Fantasia) kot.. Heliza tu kan matanya bulat