Raya di Perantauan

Saat umat Islam di Malaysia bergembira menyambut Raya pada hari Ahad, kami di New Zealand masih berpuasa kerana Hari Raya disambut pada keesokan harinya (Isnin)... Alhamdulillah selepas hby pulang dari solat sunat Hari Raya, kami mulakan upacara bersalam-salaman dan bermaaf-maafan antara kami sekeluarga, kemudian berkumpullah kami semua warga North Shore di Rumah Abg. Mie dan Kak Asiah....kemudian kami beramai-ramai ke rumah Penghulu Azwan sempena open house di rumahnya... Kami meneruskan perjalanan beraya dari satu rumah ke satu rumah....balik semuanya lepak, namun kepenatan kami berbaloi dengan kemeriahan dan dapat berkumpul semua :-)

Walaupun tidak semeriah menyambut raya seperti di Malaysia, tetapi suasana Hari raya tetap terasa, keakraban kami warga Northshore seperti adik beradik sendiri (cuma lain mak dan ayah jer). Pagi-pagi raya anak2 sibuk memakai baju raya dan melaram di depan cermin, cuma si Anis puas kami memujuknya untuk pakai baju raya (agaknya dia lebih selesa pakai seluar kot)

Salam Lebaran dari kami sekeluarga :

Sebahagian juadah di pagi raya:Keriangan di wajah anak-anak Northshore:
Berkumpul kami warga Northshore di pagi raya:
p/s: Dalam kerendahan hati,ada ketinggian budi. Dlm kemiskinan harta, ada kekayaan jiwa. Dlm kelembutan lidah, ada keterlanjuran kata. Dlm gurau dan senda , ada khilaf dan dosa...ampun dan maaf ikhlas ku pinta....

Salam Aidilfitri...


8 comments:

Hanafiah said...

baru setahun...panjang umur ada lagi 2 tahun beraya di sini...

Nida said...

Insya Allah..... :-)

Asmida said...

kak long????... nie rumah kwn ker rumah semua student Msia???... mcm beso bangat.... siap bertingkat lagik?????...... mcm suasana kat Msia jugak yer coz ada makanan mcm kat c ni jek....

Nida said...

Nilah rumah kawan, mereka suami isteri student PhD kat sini.. Rumahnya memang besar, dua tingkat, sebab tu selalu jd port kami lepak + berkumpul

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

wahh abg anep control hensem arr .. gambo yang atas sekali huhuhuhu.. syhhh jgn cakap kat abg anep kuikuikui

Nida said...

Bukan setakat control hensem...perut pun abg anep control tau..heheheehe

shhhhh..ni rahsia tau..hahaha

M.YAZID said...

comel anak2.. heee

Nida said...

Alhamdulillah...anugerah Tuhan... :)